Douăsprezece arestări în regiunea pariziană, în urma atacurilor din Franţa

Douăsprezece persoane au fost arestate în noaptea de joi spre vineri în regiunea pariziană, fiind suspectate că au oferit "sprijin logistic" jihadiştilor care au comis atentatele de săptămâna trecută de la Paris, au anunţat autorităţile franceze.

252 afișări
Imaginea articolului Douăsprezece arestări în regiunea pariziană, în urma atacurilor din Franţa

Ancheta în urma atacurilor din Franţa: 12 arestări în regiunea pariziană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Majoritatea sunt cunoscute de serviciile de poliţie pentru fapte de drept comun", a declarat presei ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.

"Aceste arestări arată determinarea statului (...). Statul vrea să acţioneze în mod implacabil, pentru a-i prinde pe toţi cei care ar fi putut fi complici în aceste atentate barbare", a declarat premierul socialist, Manuel Valls.

În total, opt bărbaţi şi patru femei vor fi interogaţi cu privire la un "posibil sprijin logistic" pe care l-ar fi acordat autorilor atacurilor, în special arme şi vehicule, a precizat o sursă judiciară.

Percheziţii au fost efectuate în mai multe oraşe din suburbie, în special la Grigny, la sud de Paris, de unde era originar unul dintre atacatori, Amedy Coulibaly, dar şi la Montrouge, unde acesta a ucis la 9 ianuarie o poliţistă.

Printre persoanele reţinute, care au fost plasate în arest preventiv, figurează un prieten al lui Coulibaly, cunoscut pentru jafuri şi arestat la Grigny, potrivit unei surse din poliţie.

Conform altei surse din poliţie, anchetatorii au filat în ultimele zile mai multe persoane reperate pornind de la elemente ADN şi prin interceptări telefonice în anturajul presupus al lui Coulibaly şi al fraţilor Kouachi.

Said şi Cherif Kouachi sunt autorii atacului soldat cu 12 morţi de la revista satirică Charlie Hebdo, comis pe 7 ianuarie. Pe lângă poliţista ucisă la Montrouge, Amedy Coulibaly a ucis pe 9 ianuarie patru persoane la magazinul cu specific evreiesc din Paris.

Anchetatorii francezi caută acum maşina lui Hayat Boumeddiene, soţia lui Amedy Coulibaly, vizată de un mandat de căutare. Tânăra de 26 de ani a fost reperată în Turcia la 2 ianuarie, înainte de a intra în Siria pe 8.

Autorităţile efectuaseră deja o serie de percheziţii în regiunea pariziană, în special la Bondy (Seine-Saint-Denis), pentru a încerca să o găsească.

Cei trei atacatori sunt cunoscuţi pentru apartenenţa lor la mişcarea islamistă. Cherif Kouachi a fost condamnat într-un dosar privind o filieră de recrutare a combatanţilor jihadişti pentru Irak la mijlocul anilor 2000. Coulibaly ieşise din închisoare în mai 2014, după ce a ispăşit o pedeapsă pentru participarea sa la un proiect de evadare a unuia dintre autorii atentatelor din 1995, Smain Ait Ali Belkacem.

Cei trei jihadişti au ucis în total 17 persoane în trei zile: 12 persoane în atacul de la Charlie Hebdo, la 7 ianuarie, apoi o poliţistă la Montrouge, pe 8 ianuarie, şi patru evrei la magazinul din Paris, la 9 ianuarie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici