Hayat Boumeddiene, căutată la Istanbul cu două zile înaintea atacurilor de la Paris

Agenţii secreţi turci au efectuat raiduri la un lanţ hotelier din Istanbul, în căutarea soţiei unuia dintre atacatorii de la Paris, cu două zile înaintea atacurilor, în timp ce Algeria avertizase Franţa cu privire la un posibil atentat cu o zi înainte.

799 afișări
Imaginea articolului Hayat Boumeddiene, căutată la Istanbul cu două zile înaintea atacurilor de la Paris

Hayat Boumeddiene, căutată la Istanbul cu două zile înaintea atacurilor de la Paris (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zeci de ofiţeri au luat cu asalt Bade Otel din Istanbul în căutarea lui Hayat Boumeddiene, al cărei soţ, Amedy Coulibaly, a împuşcat mortal o poliţistă şi a executat patru ostatici într-un magazin evreiesc din Paris, relatează Daily Mail, în ediţia electronică. Agenţii Organizaţiei Naţionale de Informaţii din Turcia (MIT) au percheziţionat cele patru hoteluri la 5 ianuarie, dar Boumeddiene plecase deja şi se îndrepta deja spre Siria.

Operaţiunea este considerată acum o oportunitate ratată de capturare a lui Boumeddiene, în vârstă de 26 de ani, şi de prevenire a atacurilor teroriste de la Paris. Guvernul turc susţine că a oferit Franţei informaţii despre Boumeddiene chiar înainte ca Parisul să le fi cerut.

Totodată, potrivit cotidianului britanic, francezii ar fi primit numeroase avertizări înaintea atacurilor. Surse din serviciile de informaţii algeriene şi-au avertizat omologii francezi la 6 ianuarie în legătură cu un posibil atac la Charlie Hebdo.

Naim Sonmez, proprietarul lanţului hotelier a povestit cum la 5 ianuarie "zeci de bărbaţi au luat cu asalt recepţia". "Unul dintre ei şi-a scos legitimaţia şi a spus: «Suntem de la MIT şi nu vă putem da nicio informaţie». I-au scos pe toţi din hotel. Personalul, femeile de serviciu. Chiar şi clienţii au fost scoşi afară din camere de către agenţi", a declarat el.

"Ne-au luat toate dosarele de la recepţie cu înregistrările din luna anterioară. Ne-au luat toate documentele şi camerele de supraveghere. Agenţii au făcut copii de pe înregistrările camerelor de supraveghere şi apoi au şters tot. Acum nu mai este nimic", a explicat el.

El a declarat că agenţii au făcut acelaşi lucru la toate cele patru hoteluri ale sale. Bărbatul a afirmat că şi-a dat seama de semnificaţia raidurilor atunci când a văzut la televizor informaţiile potrivit cărora Boumeddiene a stat la Istanbul înainte de a se îndrepta spre Siria.

"Personalul a fost intervievat de ofiţeri în legătură cu două persoane care ar fi locuit la hotel", a declarat un angajat.

Boumeddiene a ajuns pe aeroportul din Istanbul la 2 ianuarie şi s-a cazat la un hotel din districtul Kadikoy. La 4 ianuarie, ea se afla deja în oraşul Sanliurfa, din sudul ţării, din apropiere de graniţa cu Siria.

Marţi, familia adoptivă a lui Boumeddiene a declarat că a încercat prin toate mijloacele să împiedice căsătoria acesteia cu Amedy Coulibaly, dar fără succes, deoarece era "profund îndrăgostită" de acesta. Familia musulmană o avea în grijă pe tânără de la vârsta de opt ani, după ce mama ei murise.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici