Duda nu l-a invitat pe Tusk la ceremonia de depunere a jurământului ca preşedinte

Preşedintele-ales polonez Andrzej Duda depune joi jurământul, un eveniment care reprezintă începutul unei noi perioade de provocări pentru actualul Guvern, relatează DPA în pagina electronică.

374 afișări
Imaginea articolului Duda nu l-a invitat pe Tusk la ceremonia de depunere a jurământului ca preşedinte

Duda nu l-a invitat pe Tusk la ceremonia de depunere a jurământului ca preşedinte (Imagine: Facebook)

Ceremonia de la palatul prezidenţial, la Varşovia, marchează începutul mandatului de şef al statului al avocatului originar din Cracovia. El îi succedă la putere lui Bronislaw Komorowski, în urma victoriei în alegerile din mai, care a infirmat sondajele de opinie dinaintea scrutinului.

Duda, un fost membru al Partidului Lege şi Justiţie (PiS, centru-dreapta) care a renunţat la această calitate după alegeri, va avea ca şef al statului puterea să opună un vot de veto actelor Parlamentului şi să iniţieze proiecte de legi.

În pofida aşteptărilor ca preşedintele să fie neutru din punct de vedere politic, el a promis să respingă toate legile care caută să schimbe fundamental ţara. Duda a subliniat că nu intenţionează să se limiteze la rolul mai degrabă ceremonial al funcţiei şi a anunţat că este pregătit să "repare republica".

Premierul polonez Eva Kopacz şi Platforma sa Civică (PO, liberal-conservatori) au ajuns în urma PiS, potrivit unor sondaje de opinie recente.

Probleme controversate precum un proiect de lege cu privire la inseminarea artificială, respins, şi presiunea tot mai mare pe care Uniunea Europeană (UE) o exercită în privinţa unor reforme în domeniul mediului s-au dovedit greu de digerat pentru alegătorii polonezi.

Într-un discurs de adio, difuzat de televiziunea poloneză, preşedintele în exerciţiu Komorowski a spus că a încercat să urmeze calea "unităţii, dialogului şi compromisului" în mandatul său de cinci ani. El a subliniat, de asemenea, că securitatea statului este cea mai importantă sarcină în lunile următoare, pe fundalul conflictului din estul Ucrainei vecine.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European, fostul premier polonez (PO, 2007-2014) Donald Tusk, nu a fost invitat la ceremonia de depunere a jurământului, potrivit postului Radio Polonia.

Între cei 600 de invitaţi se află, însă, foştii preşedinţi Lech Walesa şi Aleksander Kwasniewski, dar şi foşti premieri, inclusiv Jerzy Buzek, Jan Krzysztof Bielecki şi Kazimierz Marcinkiewicz, potrivit PAP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici