După război şi sărăcie, Afganistanul se confruntă cu gripa A H1N1

Afganistanul se confruntă în ultimele două săptămâni cu gripa A H1N1, un nou flagel după cei 30 de ani de invazie străină şi război civil şi în timp ce sărăcia şi şomajul afectează majoritatea populaţiei, comentează AFP.

24 afișări
Imaginea articolului După război şi sărăcie, Afganistanul se confruntă cu gripa A H1N1

După război şi sărăcie, Afganistanul se confruntă cu gripa A H1N1 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La începutul lui mai, conducerea grădinii zoologice din Kabul a decis să plaseze în carantină singurul porc din Afganistan, pentru a calma astfel neliniştea vizitatorilor, care se temeau că ar putea fi contaminaţi de gripă porcină.

Se pare că această măsură nu a fost suficientă, comentează AFP, adăugând că autorităţile afgane au anunţat, la 28 octombrie, primul caz mortal de gripă A H1N1, un inginer din Kabul care lucra pentru o firmă de construcţii.

De la acea dată şi până în prezent, bilanţul a ajuns la 11 morţi, toţi afgani, 780 de persoane fiind, de asemenea, contaminate, inclusiv militari din cadrul forţei internaţionale, conform Ministerului Sănătăţii.

Afganistanul a solicitat 11 milioane de doze de vaccin Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar nu a primit niciunul.

Iar psihoza continuă să câştige teren, tot mai mulţi afgani purtând măşti şi refuzând să îşi strângă mâna, pentru a evita o posibilă contaminare.

"Săptămâna trecută, nu mă simţeam bine, am intrat în panică şi m-am grăbit să merg la spital ca să fac un test. Mulţumesc lui Dumnezeu, rezultatul este negativ, dar am rămas, totuşi, acasă, timp de mai multe zile", a declarat Abdul Shukur, un şofer de taxi din Kabul.

"Cu meseria mea, sunt mai expus gripei decât oricine altcineva, îmi este frică", a continuat el.

În pofida faptului că afganii privesc cu fatalism atentatele sinucigaşe ale talibanilor, erorile forţelor internaţionale şi corupţia endemică, ei sunt cuprinşi de o frică iraţională în privinţa gripei A H1N1.

"Sunt atât de îngrijorată de ştirile privind gripa, că le-am interzis celor şase copii să părăsească apartamentul. Îi ţin închişi", a mărturisit Hajira, o femeie de serviciu din Kabul.

La 1 noiembrie, Afganistanul a anunţat închiderea tuturor şcolilor pentru o perioadă de trei săptămâni, pentru a împiedica propagarea gripei A H1N1. Aproximativ şapte milioane de elevi şi studenţi sunt afectaţi de această măsură.

Ministrul Sănătăţii, Mohammad Amin Fatemi, l-a sunat personal, joi, pe preşedintele Hamid Karzai pentru a-l sfătui să nu mai dea mâna cu vizitatorii săi.

"Unii numesc acest lucru gripă porcină, iar alţii gripă politică. În orice caz, mie îmi este frică", a spus, ironic, Bahram Sarwary, un comerciant din capitală, referindu-se la zvonurile conform cărora anunţul primelor cazuri de gripă ar fi fost făcut pentru a afecta campania electorală pentru alegerile prezidenţiale afgane.

După un prim tur, la 20 august, marcat de fraude masive în favoarea lui Hamid Karzai, preşedintele în exerciţiu a acceptat, în urma presiunilor internaţionale, să participe la un al doilea tur, care ar fi urmat să aibă loc la 7 noiembrie.

Dar retragerea contracandidatului său, fostul ministru al Afacerilor Externe, Abdullah Abdullah, a determinat realegerea de fapt a lui Karzai.

Unii afgani consideră că închiderea şcolilor ar avea ca scop doar împiedicarea studenţilor de a se întruni şi manifesta în favoarea opoziţiei.

Această acuzaţie a fost, însă, îndepărtată de ministrul Sănătăţii, care a ameninţat că îi va "chema în justiţie pe cei care răspândesc asemenea zvonuri ce pun în pericol viaţa compatrioţilor" săi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici