Raport: Economiile asiatice, urgentate să sporească utilizarea energiei eoliene şi solare pentru a menţine încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius

  • Economiile asiatice, inclusiv Japonia, Coreea de Sud şi Vietnam, trebuie să crească ponderea energiei regenerabile de la 6% la cel puţin 50% până în 2030 pentru a respecta obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, conform unui raport al Agora Energiewende.
  • Raportul evidenţiază necesitatea unei "schimbări de paradigmă" pentru a accelera tranziţia către energie eoliană şi solară, inclusiv eliminarea subvenţiilor pentru combustibilii fosili şi modernizarea reţelelor pentru a gestiona variabilitatea acestor surse, subliniind că tehnologiile eoliene şi solare pot fi integrate mai eficient decât se aşteaptă operatorii sistemelor energetice.
160 afișări
Imaginea articolului Raport: Economiile asiatice, urgentate să sporească utilizarea energiei eoliene şi solare pentru a menţine încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius

Raport: Economiile asiatice, urgentate să sporească utilizarea energiei eoliene şi solare pentru a menţine încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius

Pentru a atinge obiectivul limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, nouă mari economii asiatice trebuie să crească ponderea energiei regenerabile de la 6% la cel puţin 50% până în 2030, conform unui raport al unor experţi germani, lansat miercuri. Studiul, realizat de cercetătorii de la Agora Energiewende din Berlin, a analizat planurile energetice ale ţărilor în curs de dezvoltare, precum Indonezia şi Vietnam, dar şi ale ţărilor mai dezvoltate, cum ar fi Japonia şi Coreea de Sud, care se numără printre ţările cu cele mai mari ponderi de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor, scrie Associated Press.

Studiul a analizat planurile energetice ale Japoniei, Coreei de Sud, Vietnamului, Indoneziei, Filipinelor, Thailandei, Pakistanului, Bangladeshului şi Taiwanului.

Aproximativ o treime din această energie regenerabilă ar trebui să provină din surse eoliene şi solare, conform raportului. O cincime ar trebui să fie generată din hidroenergie şi alte surse curate, iar restul din surse fosile. Chiar dacă aceste ţări nu includ China, cel mai mare emiţător de carbon din lume, şi India, un alt contributor major, ele trebuie să adauge 45-55 de gigawaţi de energie solară şi 20 de gigawaţi de energie eoliană în fiecare an pentru a respecta limita de 1,5°C.

Raportul evidenţiază că economiile asiatice au o dependenţă semnificativă de combustibilii fosili, iar planurile naţionale nu sunt aliniate cu angajamentele climatice ambiţioase anunţate de guvernele lor. Pentru a evita depăşirea limitelor stabilite şi pentru a limita investiţiile în infrastructura combustibililor fosili, raportul sugerează utilizarea tehnologiilor dovedite, cum ar fi energia eoliană şi solară.

Chiar dacă tehnologiile eoliene şi solare devin din ce în ce mai ieftine în fiecare an, printre alte naţiuni asiatice, doar Japonia şi Vietnam obţin mai mult de o zecime din capacitatea lor de producţie din vânt şi soare. Raportul subliniază nevoia unei "schimbări de paradigmă" pentru a accelera tranziţia către energie eoliană şi solară, inclusiv eliminarea subvenţiilor pentru petrol şi gaze care fac sursele regenerabile mai puţin competitive.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a subliniat necesitatea unei "supernove a ambiţiei climatice" după ce o analiză ONU a arătat că planurile climatice ale ţărilor rămân în urmă faţă de ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele stabilite. Raportul face apel la o "schimbare de paradigmă" pentru a accelera tranziţia către energia eoliană şi solară. Aceasta ar include eliminarea subvenţiilor pentru petrol şi gaze, care fac ca sursele regenerabile de energie să fie mai puţin competitive, simplificarea obstacolelor birocratice, cum ar fi permisele, alături de facilitarea investiţiilor.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici