Ecuadorul consideră încheiat incidentul cu Marea Britanie referitor la Julian Assange

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa consideră încheiat un incident diplomatic cu Marea Britanie creat în urma unor "ameninţări" britanice de a pătrunde în sediul ambasadei ecuadoriene în vederea arestării fondatorului site-ului WikiLeaks Julian Assange.

1275 afișări
Imaginea articolului Ecuadorul consideră încheiat incidentul cu Marea Britanie referitor la Julian Assange

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi considerăm că nefericitul incident este încheiat. A fost o eroare gravă din partea diplomaţiei britanice să spună că (britanicii) vor intra în (incinta) ambasadei noastre", a declarat şeful statului ecuadorian.

"Este un lucru bun că Marea Britanie a renunţat la ameninţare. Noi vom proceda ca şi cum nu am fi primit niciodată vreo ameninţare. De-acum înainte trebuie căutată o soluţie comună, pe calea dialogului, în cazul lui Julian Assange", a adăugat Correa.

"Este un lucru bun să reluăm calea diplomatică a negocierilor (...) şi să căutăm o soluţie comună, fără să abdicăm vreun moment de la principiile noastre, fără să negociem vreodată drepturile omului în cazul unei persoane", a continuat preşedintele.

Correa a adăugat că o soluţie implică fie un transfer al lui Julian Assange în Suedia, cu condiţia ca acesta să nu fie extrădat către o ţară terţă, fie acordarea de către Marea Britanie a unui permis de liberă trecere pentru ca fondatorul WikiLeaks să poată părăsi ambasada ecuadoriană de la Londra şi să meargă unde doreşte.

La 16 august, Ecuadorul i-a acordat azil politic fondatorului australian al site-ului specializat în publicarea de informaţii WikiLeaks Julian Assange, în vârstă de 41 de ani, care încearcă să scape de o extrădare în Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiune sexuală.

Assange afirmă că se teme că va fi transferat în Statele Unite pentru a răspunde unor acuzaţii de spionaj, în urma divulgării de către site-ul său a peste 250.000 de telegrame diplomatice, ceea ce i-ar putea aduce o condamnare la moarte.

Însă Marea Britanie refuză să îl lase să părăsească teritoriul britanic.

Preşedintele ecuadorian şi-a exprimat satisfacţia faţă de "retractarea" Londrei, într-o notă diplomatică, în care Marea Britanie anunţă, potrivit acestuia, că "nu s-a gândit niciodată să pătrundă în ambasada (ecuadoriană), că nu a existat niciodată nicio ameninţare".

Vineri, în cadrul unei reuniuni ministeriale a Organizaţiei Statelor Americane (OEA), Marea Britanie, prin intermediul observatorului său permanent la OEA Philip Barton, a invitat "Guvernul ecuadorian să reia cât mai rapid posibil dialogul constructiv", dând totodată asigurări că ţara sa "nu a proferat niciun moment ameninţări la adresa Ambasadei Ecuadorului".

OEA şi-a exprimat "solidaritatea şi susţinerea" faţă de Ecuador, îndemnând cele două ţări să "continue negocierile".

Correa nu a precizat când vor fi reluate contactele cu scopul soluţionării situaţiei fondatorului WikiLeaks.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici