Editorial Cristian Tudor Popescu: Americanii nu au votat cu punga

Romney s-a adresat pungii şi burţii americanilor. Obama – minţii şi inimii lor, conştiinţei colective. Romney a încercat să câştige oferind cinism, egoism şi „patriotism” local – ce-mi pasă mie, american, de încălzirea globală, important e să am benzină ieftină la pompă. Obama a rămas credincios viziunii sale progresiste, altruiste, planetare, centrată pe sănătate, educaţie, energie verde.

881 afișări
Imaginea articolului Editorial Cristian Tudor Popescu: Americanii nu au votat cu punga

Editorial Cristian Tudor Popescu: Americanii nu au votat cu punga (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

Obama a îndrăznit să le ceară americanilor să sufere pentru un viitor mai bun al copiiilor lor,  Romney s-a străduit să le vândă ziua de azi şi pe urmă om mai vedea.

Mitt Romney s-a contrazis pe sine,  uneori şi la distanţă de 24 de ore – putea să se angajeze contorsionist la circ, aşa cum i-a recomandat Bill Clinton – în goana cameleonică după voturi, a încercat să fie pe placul unora şi altora dintre alegători, şi cu slănina în pod şi cu buzele unse,  spectacol al golului său interior. Obama nu şi-a putut îndeplini toate promisiunile din 2008, a făcut greşeli, a dezamăgit pe mulţi, dar nu a minţit niciodată, nu şi-a dat principiile la întors, nu a abandonat calea grea, dar adevărată, pe care a ales-o.

Politica externă a lui Romney, dacă se poate vorbi de aşa ceva în cazul acestui biznismen neprost,  dar îngust la minte, ar fi însemnat, din nou, zăngănitul de arme al Americii în dauna puterii ei bune de a negocia şi aplana conflicte. Obama este, înainte de toate, un om raţional, un intelectual, capabil de măsuri forte, ca în cazul lichidării lui Bin Laden dar niciodată agresiv în relaţiile internaţionale,  neatins de paranoia războiului rece. Cu el la Casa Albă, ca locuitor al Pământului,  mă simt mai liniştit.

Citeşte continuarea editorialului lui Cristian Tudor Popescu pe www.gandul.info.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici