Edward Snowden denunţă "crimele de neiertat" relevate de raportul privind tortura practicată de CIA

Fostul agent al NSA Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea sistemului american de supraveghere, a calificat miercuri, în cursul unei teleconferinţe la Paris, drept "crime de neiertat" practicile de tortură ale CIA prezentate într-un raport publicat marţi de Senatul american, relatează AFP.

243 afișări
Imaginea articolului Edward Snowden denunţă "crimele de neiertat" relevate de raportul privind tortura practicată de CIA

Edward Snowden

"Faptele pe care le-am făcut sunt crime de neiertat", a declarat fostul consultant al NSA (Agenţia Naţională americană pentru Securitate), care s-a exprimat pentru prima oară publicului din Franţa, prin intermediul unei teleconferinţe, la invitaţia Amnesty International.

Potrivit concluziilor unui raport al Senatului american prezentat marţi, CIA a supus zeci de deţinuţi care aveau legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida la interogatorii violente, dar ineficiente după atentatele din 11 septembrie 2001.

"Ancheta Senatului este extraordinară. Nu îmi pot reprima profunda tristeţe şi imensa furie după ce l-am citit. Este o pată imposibil de şters asupra Guvernului american", a adăugat el.

Edward Snowden, care s-a exprimat de la Moscova, a cerut ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei, în condiţiile în care Departamentul american al Justiţiei a anunţat că dosarul va rămâne închis, din cauza lipsei de probe suficiente.

"Dacă Statele Unite pot să le permită oficialilor săi să tortureze şi să nu le ceară socoteală, atunci ce ar însemna acest fapt pentru alte state totalitare din Asia şi din Africa sau de oriunde din lume?", s-a întrebat el.

"Dacă nu îi vom ancheta, nu vom putea merge înainte ca societate", a apreciat Snowden.

Edward Snowden este acuzat de spionaj în Statele Unite după ce în mai 2013 a pus la dispoziţia presei documente cu privire la programele secrete ale NSA. În iunie 2013, el a fugit din Statele Unite în Hong Kong, iar în august anul trecut s-a refugiat la Moscova, unde a primit permis de rezidenţă pentru trei ani. Dezvăluirile lui Edward Snowden au provocat o dezbatere la nivel mondial cu privire la practicile serviciilor secrete americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici