Edward Snowden: Pandemia de Covid-19 le va permite guvernelor să colecteze date în mod abuziv de la cetăţeni

  • Edward Snowden susţine că lupta împotriva coronavirusului ar putea fi un pretext pentru ca guvernele lumii să îşi supravegheze mai atent cetăţenii
  • Fostul colaborator al NSA spune că situaţia ar putea persista şi după depăşirea crizei cauzate de Covid-19
  • Mai multe state au semnat acorduri cu operatorii din domeniul telecomunicaţiilor pentru a controla mai bine răspândirea Covid-19
10427 afișări
Imaginea articolului Edward Snowden: Pandemia de Covid-19 le va permite guvernelor să colecteze date în mod abuziv de la cetăţeni

Edward Snowden: Pandemia de Covid-19 le va permite guvernelor să colecteze date în mod abuziv de la cetăţeni

Edward Snowden, fost colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) şi care a făcut o serie de dezvăluiri cu privire la activităţile de spionaj ale Agenţiei, a avertizat că statele lumii ar putea să profite de pandemia de Covid-19 pentru a colecta în mod abuziv date de la cetăţenii lor, ceea ce ar putea avea un efect de lungă durată asupra libertăţilor civile, informează Business Insider.

În timpul unui interviu acordat prin videoconferinţă pentru Festivalul de Film Documentar de la Copenhaga, Snowden a spus că, teoretic, noile măsuri ale guvernelor, introduse pentru combaterea coronavirusului, ar putea să rămână în vigoare şi după depăşirea crizei.

El a spus că temerile privind răspândirea virusului le-ar putea permite guvernelor să solicite acces la datele stocate de dispozitivele inteligente.

„Cinci ani mai târziu, coronavirusul a dispărut, dar aceste date încă vor fi disponibile pentru ei şi vor începe să caute lucruri noi. Ei deja ştiu ce cauţi pe internet, deja ştiu unde îţi este telefonul, ştiu deja până şi cât de repede îţi bate inima. Ce se va întâmpla când vor combina aceste date şi vor folosi şi inteligenţa artificială?”, a spus Snowden.

Cu toate că încă nu există informaţii potrivit cărora statele lumii ar solicita acces la date privind sănătatea populaţiei de la dispozitive precum Apple Watch, mai multe ţări au anunţat că introduc noi metode de supraveghere pentru a combate răspândirea noului tip de coronavirus.

Mai multe state europene, printre care Italia, Marea Britanie şi Germania, au semnat acorduri cu companiile de telecomunicaţii pentru a folosi date în mod anonim pentru a realiza o „hartă” referitoare la mişcările populaţiei.

Israelul a acordat permisiune serviciilor secrete să acceseze telefoanele mobile ale cetăţenilor fără acertisment, în timp ce Coreea de Sud a început să trimită mesaje cetăţenilor care au intrat în contact cu pacienţi infectaţi cu coronavirus. Singapore foloseşte o aplicaţie pentru mobil pentru a monitoriza răspândirea coronavirusului.

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici