Egipt: Proiectul de Constituţie prevede judecarea civililor de către armată. Articolul controversat va fi supus unui referendum

Comisia constituantă a adoptat, duminică, un articol controversat al proiectului noii Constituţii, care trebuie supus unui referendum în Egipt, şi care menţine posibilitatea ca atotputernica armată să judece civilii care atacă militari.

132 afișări
Imaginea articolului Egipt: Proiectul de Constituţie prevede judecarea civililor de către armată. Articolul controversat va fi supus unui referendum

Egipt: Proiectul de Constituţie prevede judecarea civililor de către armată. Articolul controversat va fi supus unui referendum (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE Comisia constituantă din Egipt a aprobat proiectul de Constituţie

Comisia constituantă din Egipt a aprobat duminică seara proiectul noii Constituţii, înainte de organizarea unui referendum, relatează AFP.

"Noi am aprobat proiectul" de Constituţie, a anunţat Amr Moussa, preşedintele acestei comisii, compusă din 50 de membri.

"Proiectul va fi prezentat marţi (preşedintelui egiptean interimar) Adly Mansour", a adăugat el.

Textul final trebuie supus unui referendum, probabil la sfârşitul lui decembrie sau începutul lui ianuarie. Armata, care l-a destituit şi arestat pe Mohamed Morsi, la 3 iulie, conduce de facto Guvernul interimar pe care l-a însărcinat să elaboreze o nouă Constituţie şi să organizeze alegeri legislative şi prezidenţiale în 2014.

Cele 50 de personalităţi care formează o comisie de revizuire a Legii Fundamentale au votat cu 41 de voturi pentru, şase împotriva şi o abţinere pentru menţinerea acestui articol al Constituţiei din 2012, adoptată în timpul lui Morsi şi al Guvernului condus de Fraţii Musulmani.

Această clauză prevede ca tribunalele militare să judece civilii care atacă militari sau distrug bunuri ale armatei, o dispoziţie interpretată în cea mai largă manieră posibilă pentru ca noua putere să poată reprima sângeros orice manifestaţie pro-Morsi, să aresteze şi să judece liderii Fraţilor Musulmani. Această clauză menţinută în proiectul de Constituţie este considerată liberticidă de organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici