ElBaradei se teme că al-Qaida ar putea obţine materiale radioactive din România şi Ucraina

Mohammed ElBaradei, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), se teme că reţeaua teroristă al-Qaida pregăteşte un atac nuclear sau radioactiv, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu traficul de materiale radioactive din România, Ucraina, Kazahstan şi Uzbekistan.

1 afișare
Imaginea articolului ElBaradei se teme că al-Qaida ar putea obţine materiale radioactive din România şi Ucraina

ElBaradei se teme că al-Qaida ar putea obţine materiale radioactive din România şi Ucraina

Un atac terorist al reţelei al-Qaida "într-o capitală precum Londra sau Cairo ar fi un coşmar mult mai mare decât atentatele de la 11 septembrie 2001", afirmă ElBaradei într-un interviu acordat cotidianului arab Al-Hayat, preluat de APcom.

"Mă tem foarte mult că organizaţii precum al-Qaida pot obţine arme nucleare", mărturiseşte directorul AIEA. Excluzând totuşi posibilitatea comercializării armelor nucleare, laureatul Premiului Nobel pentru Pace explică: "Există probabilitatea mai mare ca teroriştii să pună mâna pe resurse radioactive, pe care le-ar putea detona în zone locuite sau chiar într-un oraş-capitală, provocând mii de morţi".

Pentru evitarea unui asemenea "coşmar", ElBaradei recomandă "supravegherea tuturor armelor şi depozitelor nucleare din lume".

Directorul AIEA este îngrijorat de informaţiile referitoare la tentativele de trafic cu materiale radioactive. "În fiecare an sunt arestate sute de persoane care încearcă aşa ceva", spune ElBaradei, notând că cele mai multe cazuri de acest fel apar în ţări foste sovietice şi din Europa de Est precum "Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina şi România".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici