Elveţia aderă oficial la spaţiul Schengen

Elveţia şi Uniunea Europeană au suspendat controalele de identitate la graniţele terestre joi, la miezul nopţii, când Confederaţia elveţiană a aderat oficial la spaţiul Schengen, relatează Euronews, în pagina electronică.

491 afișări
Imaginea articolului Elveţia aderă oficial la spaţiul Schengen

Elveţia aderă oficial la spaţiul Schengen (Imagine: Mediafax Foto)

Eliminarea controalelor de identitate pe aeroporturi urmează să intre în vigoare în martie anul viitor, însă Elveţia este ameninţată de excluderea din acest spaţiu dacă la referendumul din februarie nu va adopta extinderea acordului de liberă circulaţie pentru România şi Bulgaria.

 

Elveţia nu este membră UE, dar toţi vecinii săi fac parte din Uniunea Europeană, cu excepţia Liechtensteinului.

"Marea schimbare pentru Elveţia este accesul la SIS, baza de date Schengen, care ne va permite să căutăm şi să oferim detalii; politicile comune privind vizele vor permite tot mai multor turişti să vină în Elveţia cu viză Schengen şi, în final, marea schimbare va fi pe aeroporturi, atunci când pasagerii care aparţin spaţiului Schengen vor fi despărţiţi de cei care nu aparţin acestei zone, începând din 29 martie 2009", a declarat Alain Brenneise, locotenent-colonel din cadrul serviciilor vamale elveţiene.

Dar ofiţerii vamali elveţieni nu vor rămâne fără locuri de muncă. Ei vor rămâne la frontiere şi vor putea face verificări în orice moment.

Cinci state membre UE nu fac încă parte din spaţiul Schengen: Marea Britanie, Irlanda, Cipru, România şi Bulgaria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici