Emmanuel Macron i-a adus un ultim omagiu fostului preşedinte francez Jacques Chirac. Zi de doliu naţional în Franţa

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a adus joi un ultim omagiu regretatului său predecesor Jacques Chirac, care a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani, numindu-l „un om de stat pe care l-am iubit atât de mult pe cât ne-a iubit şi el pe noi”, potrivit Associated Press.

1907 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron i-a adus un ultim omagiu fostului preşedinte francez Jacques Chirac. Zi de doliu naţional în Franţa

Emmanuel Macron i-a adus un ultim omagiu fostului preşedinte francez Jacques Chirac

Macron a spus în timpul unui discurs televizat difuzat la nivel naţional, joi seară, că Chirac a întruchipat Franţa ca pe o ţară „independentă şi mândră”, dar va fi regretat şi în Africa, pe care „a iubit-o atât de mult”.

Chirac a murit joi la locuinţa sa la vârsta de 86 de ani. El a ocupat funcţia de primar al Parisului, a fost parlamentar, prim-ministru şi ultimul preşedinte al Franţei care a obţinut două mandate pe parcursul celor 40 de ani de carieră politică.

El a fost primul lider francez care a recunoscut rolul Franţei în Holocaust şi s-a opus sfidător invaziei Statelor Unite în Irakului în 2003.

Macron a spus în discursul său: „Ne amintim în această seară cu emoţie şi afecţiune libertatea, personalitatea lui, talentul pe care l-a avut de a reconcilia simplitatea şi grandoarea, proximitatea şi demnitatea, dragostea de patrie şi deschiderea către universalitate.”

Parizienii şi vizitatorii scriu mesaje de condoleanţe care sunt lăsate în afara Primăriei din Paris pentru a aduce un omagiu fostului preşedinte Jacques Chirac, care a murit joi, la 86 de ani.

Primarul din Paris, Anne Hidalgo, a ordonat ca steagurile de pe toate clădirile municipale să fie coborâte în bernă şi a montat un ecran gigant pe esplanadă unde arată imagini cu Chirac.

Franţa va declara luni o zi de doliu naţional în omagiul regretatului preşedinte Jacques Chirac.

Preşedinţia franceză a anunţat că luni la prânz în Biserica Saint Sulpice din Paris, va avea loc o slujbă solemnă, aproape de casa lui Chirac.

Taguri:
franţa,
macron,
chirac

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici