EMT propune investigarea restituirii fostelor proprietăţi ale bisericilor maghiare în România. Tokes, invitat la şefia comitetului de investigare

Consiliul pentru Demnitate Umană (EMT) a propus crearea unui comitet de investigare care să "promoveze" restituirea unor proprietăţi deţinute în trecut de către biserici maghiare în România.

180 afișări
Imaginea articolului EMT propune investigarea restituirii fostelor proprietăţi ale bisericilor maghiare în România. Tokes, invitat la şefia comitetului de investigare

Laszlo Tokes (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Şeful EMT Zoltan Lomnici a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că acest comitet va analiza paşii care au fost făcuţi până în prezent şi va identifica "elementele ilegale" din acest proces. De asemenea, comitetul va pregăti o propunere prin care România - dar şi Slovacia - pot fi obligate să restituie proprietăţi naţionalizate ale unor biserici, o obligaţie pe care ambele state şi-au asumat-o când au aderat la Uniunea Europeană (UE), a adăugat Lomnici.

El a apreciat că România a încălcat libertatea religiei eşuând să restituie proprietăţile confiscate şi a subliniat că "scopul real al Guvernului român este să le facă viaţa grea comunităţilor etnicilor maghiari".

Lomnici a notat că România a adoptat o lege privind restituirea sub presiune internaţională, în 2001, dar că fie nu a evaluat nici măcar jumătate dintre solicitările adresate şi a respins o parte importantă din restul cererilor, fie municipalităţile vizate au făcut apel împotriva unor decizii pentru a "trage de timp".

Etnicul maghiar Laszlo Tokes, care a fost invitat să conducă acest comitet, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că o recomandare recentă a Consiliului European sugerează că este necesar ca Guvernul român să-şi coordoneze activităţile şi să relanseze procesul de restituire.

Tokes a declarat, citând un studiu, că în ultimii 25 de ani bisericile maghiare din România au reintrat în posesia a aproximativ jumătate dintre fostele lor proprietăţi, dar că, de fapt, au acces la aproximativ o treime dintre acestea. El a apreciat că procesul de restituire a fost blocat în perioada 2010-2013. Guvernul român "trage de timp" şi "posibil vrea să se ajungă în situaţia în care nu vor mai exista cei cărora să le restituie proprietăţile", a subliniat el.

Tokes a îndemnat la menţinerea unei monitorizări internaţionale a procesului de restituire şi la exercitarea unor presiuni internaţionale asupra României, o ţară care "se joacă de-a şoarecele şi pisica" cu instituţiile internaţionale în timp ce-şi oprimă minorităţile, în opinia sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici