Epidemia de coronavirus: Italia anunţă al doilea deces / Românii din Codogno au intrat în carantină pentru două săptămâni. Şcoli şi restaurante închise / MAE: Niciun român din Italia nu e infectat

  • Italia a raportat, sâmbătă, primele decese din cauza noului coronavirus
  • Românii din Codogno au intrat în carantină pentru două săptămâni
  • Până acum, nu sunt români infectaţi cu noul coronavirus în zonele afectate din Italia
14331 afișări
Imaginea articolului Epidemia de coronavirus: Italia anunţă al doilea deces / Românii din Codogno au intrat în carantină pentru două săptămâni. Şcoli şi restaurante închise / MAE: Niciun român din Italia nu e infectat

Sursa foto: Profimedia

UPDATE Anunţul MAE: Până acum, nu sunt români infectaţi cu noul coronavirus în zonele afectate din Italia

MAE informează că, până acum, ambasada României la Roma şi oficiile consulare de pe teritoriul Italiei nu au primit notificări din partea autorităţilor locale referitor la faptul că ar fi români printre persoanele infectate cu noul coronavirus. Nu au fost primite nici cereri de asistenţă consulară.

„În contextul apariţiei unor noi cazuri confirmate de infecţie cu virusul Covid-19 (coronavirus) în Republica Italiană, Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile italiene au luat o serie de măsuri de natură a preveni răspândirea virusului în regiunile care concentrează marea majoritate a cazurilor (Lombardia şi Veneto). Măsurile includ închiderea localurilor publice, anularea activităţilor sportive sau recreative, suspendarea cursurilor şcolare şi emiterea de alerte pentru urgenţă sanitară care sfătuiesc cetăţenii să rămână în case”, au transmis reprezentanţii MAE, printr-un comunicat de presă remis, sâmbătă, MEDIAFAX.

Sursa citată mai spune că având în vedere comunitatea numeroasă de cetăţeni români din regiunile afectate, la nivelul Ambasadei României la Roma a fost constituit un task force care se află în legătură constantă cu Protecţia Civilă Italiană şi alte autorităţi italiene cu atribuţii în gestionarea situaţiei.

De asemenea, MAE informează că, „până la acest moment, misiunea diplomatică şi oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei nu au primit notificări din partea autorităţilor italiene cu privire la existenţa vreunui cetăţean român printre persoanele infectate şi nu au primit solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest subiect din partea cetăţenilor români”.

Instituţia recomandă românilor să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor italiene pe acest subiect.

MAE reiterează că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523369, +390683523371, +390683523374, +390683523352; +390683523344, Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018 şi Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Totodată, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Roma: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare la Milano: +39 366108 1444 şi Trieste: +39 340 8821688.

10 oraşe din nordul Italiei, mai exact din provincia Lombardia, sunt în carantină din cauza coronavirusului, potrivit RT. Autorităţile locale au închis întreprinderile, magazinele şi şcolile, iar 42 de meciuri de fotbal din ligile inferioare au fost amânate.

În plus, au fost anulate şi turnee de baschet şi volei.

Spitalul din localitatea Codogno a fost închis pentru că medicii şi infirmierele au intrat în contact cu pacienţi infectaţi. Personalul medical este la capătul puterilor, unii fiind la cea de-a treia tură consecutivă.

450 de oameni sunt închişi, de vineri, în Spitalul din Schiavonia. Este vorba despre 300 de pacienţi şi 150 de angajaţi, care urmează să efectueze teste pentru a vedea dacă sunt infectaţi. Ultimul bilanţ sosit din Italia vorbeşte despre 45 de persoane infectate cu coronavirus, 36 în regiunea Lombardia şi 9 în Veneto. Doi italieni au fost murit din cauza virusului COVID-19.

UPDATE Românii din Codogno au intrat în carantină pentru două săptămâni

Familiile de români din Codogno, Italia au intrat în carantină, după ce mai multe cazuri de coronavirus au fost depistate în localitate. Şcolile şi restaurantele au fost închise, iar copiii au fost testaţi pentru coronavirus. Potrivti statisticilor, în oraş sunt înregistraţi 355 de români.

Românii din oraşul italian Codogno au fost îndemnaţi să rămână într-o carantină voluntară pentru următoarele două săptămâni. Măsura esta una dintr-o serie mai lungă luată de autorităţile locale, după ce mai multe cazuri de coronavirus au fost confirmate în oraş.

„Spitalul din Codogno este închis. Ieri, toţi elevii de la şcolile din Codogno au mers să facă teste pentru coronavirus. Şcolile, restaurantele şi barurile sunt închise. Românii din Codogno, prin ordonanţă a primarului, vor fi două săptămâni în carantină. Li s-a transmis să rămână în case. Nu vor merge la muncă şi vor primi de la ministerul Sănătăţii o foaie de concediu medical”, a declarat, pentru Mediafax, preotul Nicolae Cazacu, de la Parohia Sfinţii Trei Ierarhi din Lodi.

Între timp, numărul persoanelor infectate din Italia a continuat să crească. Ultimul bilanţ este de 51 de bolnavi, dintre care 39 sunt în regiunea Lombardia. Alţi 11 sunt în regiunea Veneto, în timp ce în regiunea Lazio a fost confirmat un caz. Coronavirusul a provocat două decese în Italia.

 

UPDATE Raed Arafat, despre situaţia din Italia: Dacă vine cineva dintr-o zonă afectată, va intra în carantină

 

Raed Arafat a declarat, despre situaţia din Italia unde sunt mai multe cazuri de coronavirus, că românii nu trebuie să intre în panică, „să se urce în avion”, însă trebuie să ştie că, dacă vor veni în ţară, vor intra automat în carantină timp de 14 zile.

„Ceea ce este important este ascultarea recomandărilor autorităţilor italiene. Nu este niciun motiv penru a se panica şi a urca în maşină sau în avion să vină în ţară. Totuşi, cei care decid să plece din zona respectivă către România şi vor să facă acest lucru vor trebui să ne informeze. Va trebui să ştim pe ce linie aeriană vine persoana respectivă, când soseşte în ţară, deoarece cu siguranţă aici în ţară vor fi aplicate anumite măsuri, se va analiza situaţia care există”, a afirmat Raed Arafat, sâmbătă, la Digi 24.

Acesta a adăugat că România va ţine legătura cu autorităţile din Italia şi vor vedea ce măsuri vor lua aceştia, pentru a putea fi ulterior aplicate şi la noi.

„O să intrăm în legătură şi cu colegii de la Protecţia Civilă Italiană să vedem măsurile pe care le aplică ei să fie aplicate şi la noi, din acest punct de vedere. Dacă vine cineva dintr-o zonă extrem de afectată, atunci clar că va intra în carantina de 14 zile. Acest lucru trebuie să fie înţeles, chiar dacă este asimptomatic, nu este bolnav la acest moment”, a completat Arafat.

Chestionat ce măsuri vor lua la aeroporturi autorităţile române, el a explicat că acestea vor fi cunoscute după ce vor fi discutate şi stabilite la nivel european.

„La acest moment, numărul existent al cazurilor încă nu a impus să fie luată orice măsuri. Aceste măsuri normal se vor discuta sigur la nivel european, nu se vor discuta doar la nivelul României, pentru că Italia este conectată cu toată Europa şi este foarte uşor să călătoreşti oriunde. Aşteptăm să vedem care sunt concluziile colegilor din Italia, ce recomandă ei şi după care vom vedea şi noi ce măsuri luăm. Dacă cineva doreşte să plece din zona care este mai afectată, care este sub recomandarea de a rămâne acasă acum şi vrea să plece, va trebui să anunţe ambasada şi să ne anunţe imediat pentru a asigura carantina în România pentru persoana respectivă, dacă acest lucru va fi decis de către grupul nostru de lucru. Decizia va fi foarte repede luată”, a conchis Arafat.

 

UPDATE 45 de persoane infectate cu coronavirus în Italia. 10 oraşe, aflate în carantină

 

10 oraşe din nordul Italiei, mai exact din provincia Lombardia, sunt în carantină din cauza coronavirusului, potrivit RT. Autorităţile locale au închis întreprinderile, magazinele şi şcolile, iar 42 de meciuri de fotbal din ligile inferioare au fost amânate.

În plus, au fost anulate şi turnee de baschet şi volei.

Spitalul din localitatea Codogno a fost închis pentru că medicii şi infirmierele au intrat în contact cu pacienţi infectaţi. Personalul medical este la capătul puterilor, unii fiind la cea de-a treia tură consecutivă.

Totodată, 450 de oameni sunt închişi, de ieri, în Spitalul din Schiavonia. Este vorba despre 300 de pacienţi şi 150 de angajaţi, care urmează să efectueze teste pentru a vedea dacă sunt infectaţi.

Ultimul bilanţ sosit din Italia vorbeşte despre 45 de persoane infectate cu coronavirus, 36 în regiunea Lombardia şi 9 în Veneto. Doi italieni au fost murit din cauza virusului COVID-19.

 

UPDATE 87 de noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în Coreea de Sud

Autorităţile din Coreea de Sud au anunţat 87 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, anunţă CNBC. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 229 de noi îmbolnăviri. Acum, numărul total al persoanelor infectate în Coreea de Sud este 433, cel mai ridicat din afara Chinei continentale.

Daegu, al patrulea cel mai mare oraş din Coreea de Sud, este cel mai afectat de epidemia de coronavirus, cu peste 200 de cazuri. Virusul în Daegu ar fi fost răspândit de o femeie de 61 de ani, la o slujbă de înmormântare.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom, a cerut intensificarea măsurilor de izolare deoarece focarul poate să se extindă în orice direcţie.

UPDATE 10 noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în Iran. Până acum, sunt cinci decese

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii de la Teheran Kianush Jahanpur a declarat, sâmbătă la o televiziune de stat, că 10 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în Iran, potrivit Reuters.

Noua cifră anunţată de Ministerul Sănătăţii duce bilanţul la 28 de cazuri confirmate în Iran, dintre care au fost cinci decese, potrivit sursei citate.

Peste 77.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel global. Până în prezent, numărul total al deceselor este 2.361.

UPDATE Încă o persoană a murit în Italia din cauza noului coronavirus

Un al doilea pacient infectat cu noul coronavirus a murit în Italia, au spus surse din domeniul sănătăţii citate de ANSA.

Victima este o femeie din regiunea Lombardia, Milano, potrivit ANSA. Vârsta acesteia nu este încă precizată.

Decesul acesteia vine la câteva ore după ce un bărbat în vârstă de 77 de ani a murit vineri noapte aproape de regiunea veneţiană Padova.

UPDATE O persoană a murit în Italia din cauza noului coronavirus. Numărul îmbolnăvirilor a crescut la 19

Un bărbat în vârstă de 77 de ani dintr-un oraş din nordul regiunii Veneto, a murit vineri, anunţă agenţia de ştiri ANSA.

De asemenea, în Lombardia, au fost confirmate cel puţin 14 cazuri noi, numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 19.

Noile îmbolnăviri au fost confirmate într-o serie de orăşele de la sud-est de Milano.

Primul care s-a îmbolnăvit a fost un alergător italian în vârstă de 38 de ani după ce s-a întâlnit cu cineva care s-a întors din China pe 21 ianuarie, fără să prezinte simptome ale noului virus, au spus autorităţile medicale italiene. Acea persoană a fost ţinută izolată şi pare să prezinte anticorpi împotriva virusului.

Bărbatul de 38 de ani este acum internat în stare critică, scrie presa din Italia. Soţia sa şi un prieten au fost şi ei testaţi pozitiv. De asemenea, trei pacienţi de la spitalul din Codogno, unde s-a prezentat bărbatul cu simptome asemănătoare celor de gripă, sunt infectaţi. La fel şi cinci asistente medicale şi doctori.

În plus, alte trei persoane în vârstă, care frecventau aceeaşi cafenea ca şi tatăl alergătorului, au fost testate pozitiv cu COVID-19.

Autorităţile aşteaptă în prezent rezultatele testelor efectuate medicului care l-a consultat pe bărbatul de 38 de ani şi a altor 120 de persoane cu care a intrat în contact.

Peste 77.000 de persoane infectate cu noul coronavirus la nivel global

Peste 77.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel global. Cel mai mare număr de îmbolnăviri noi rămâne în China continentală, dar Coreea de Sud anunţă o creştere semnificativă a numărului de persoane infectate, scrie AP.

China a raportat 397 de noi cazuri de îmbolnăvire, în continuare în scădere faţă de zilele anterioare. Majoritatea acestora sunt în provincia Hubei, focarul epidemiei.

Autorităţile chineze au anunţat că 109 persoane au murit, vineri, din cauza virusului.

Noile cifre duc numărul total de cazuri din China continentală la 76.288 dintre care 2.345 şi-au pierdut viaţa.

Sâmbătă, Coreea de Sud a raportat o creştere semnificativă a numărului de îmbolnăviri. Astfel, în ultimele patru zile au fost confirmate 346 de noi cazuri, dintre care, 142 în cursul zilei de vineri. Cele mai multe sunt legate de o biserică şi un spital din Daegu, al patrulea oraş ca mărime din Coreea de Sud.

Numărul de cazuri de persoane infectate raportate la nivel mondial:

- China continentală: 76.288 de îmbolnăviri, dintre aceştia 2.345 de decese

- Hong Kong: 69 îmbolnăviri, 2 decese

- Macao: 10 îmbolnăviri

- Japonia: 739 de îmbolnăviri, inclusiv 634 de pe vasul de croazieră Diamond Princess, 3 decese

- Coreea de Sud: 346 îmbolnăviri, 2 decese

- Singapore: 86 îmbolnăviri

- Statele Unite: 35 de îmbolnăviri, un cetăţean american a murit în China

- Thailanda: 35 de îmbolnăviri

- Taiwan: 26 de îmbolnăviri, 1 deces

- Australia: 23 îmbolnăviri

- Malaezia: 22 îmbolnăviri

- Italia: 19 îmbolnăviri; 1 deces

- Iran: 18 îmbolnăviri, 4 decese

- Vietnam: 16 îmbolnăviri

- Germania: 16 îmbolnăviri

- Franţa: 12 îmbolnăviri, 1 deces

- Regatul Unit: 9 îmbolnăviri

- Emiratele Arabe Unite: 9 îmbolnăviri

- Canada: 9 îmbolnăviri

- Filipine: 3 îmbolnăviri, 1 deces

- India: 3 îmbolnăviri

- Rusia: 2 îmbolnăviri

- Spania: 2 îmbolnăviri

- Liban: 1 îmbolnăvire

- Israel: 1 îmbolnăvire

- Belgia: 1 îmbolnăvire

- Nepal: 1 îmbolnăvire

- Sri Lanka: 1 îmbolnăvire

- Suedia: 1 îmbolnăvire

- Cambodgia: 1 îmbolnăvire

- Finlanda: 1 îmbolnăvire

- Egipt: 1 îmbolnăvire

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici