Erdogan afirmă că procesul de pace cu etnicii kurzi nu poate continua şi-i acuză de subminare

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că este "imposibil ca procesul (de pace) să continue" cu minoritatea kurdă din Turcia şi i-a acuzat pe activiştii kurzi că subminează unitatea naţională şi integritatea ţării, potrivit agenţiei de stat Anadolu, relatează DPA în pagina electronică.

208 afișări
Imaginea articolului Erdogan afirmă că procesul de pace cu etnicii kurzi nu poate continua şi-i acuză de subminare

Erdogan afirmă că procesul de pace cu etnicii kurzi nu poate continua şi-i acuză de submbinare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Turcia este angajată de mai mulţi ani într-un proces de pace, iar Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii, a declarat un armistiţiu în 2013, în mare măsură respectat de atunci.

Însă mişcarea a revendicat un atac, soldat săptămâna trecută cu moartea a doi ofiţeri de poliţie, ca răzbunare faţă de un atac sinucigaş cu bombă, soldat cu 32 de morţi, comis cu câteva zile mai înainte la un miting al tineretului prokurd, în apropiere de frontiera cu Siria.

Turcia a început să efectueze vineri atacuri aeriene asupra unor baze PKK la Qandil, în nordul Irakului, determinând gruparea să denunţe încălcarea armistiţiului.

Poliţia, militari - iar luni seara un gazoduct dinspre Iran - au fost ţinte ale unor acţiuni violente. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru aceste violenţe.

Erdogan a mai declarat că principalul partid kurd din Turcia, Partidul Democratic al Poporului (HDP) - care a trimis pentru prima dată reprezentanţi în Parlament luna trecută - nu va fi supus niciunei interdicţii, dar că ar putea fi întreprinse acţiuni împotriva unor membri care au legături cu activişti.

Există îngrijorări tot mai mari faţă de marginalizarea şi polarizarea minorităţii kurde, care reprezintă cel puţin 15% din populaţia Turciei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici