Erdogan afirmă că Uniunea Europeană va "bloca" aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova. Turcia aşteaptă din 2005

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Uniunea Europeană va bloca aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la UE, adăugând că Ankara şi-a câştigat de mult timp dreptul de a adera la blocul comunitar, dar a fost lăsată să aştepte din motive politice.

1590 afișări
Imaginea articolului Erdogan afirmă că Uniunea Europeană va "bloca" aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova. Turcia aşteaptă din 2005

Liderii UE au convenit săptămâna trecută să deschidă discuţii cu Ucraina, chiar dacă aceasta continuă să lupte împotriva invaziei Rusiei, şi să înceapă, de asemenea, discuţii cu Moldova. 

Vorbind cu reporterii la întoarcerea din Ungaria, Erdogan a declarat că Turcia, care este candidat la UE din 2005, şi-a câştigat de mult timp dreptul de a adera la blocul comunitar, dar a fost blocată din cauza a ceea ce el a numit obstacole politice, relatează Reuters.

"Acordarea statutului de candidat (Ucrainei şi Moldovei - n.r.) nu înseamnă că vor deveni membri ai UE. Va începe un proces cu ei, vor fi şi ei blocaţi. Niciuna dintre aceste ţări nu este o Turcie", a declarat Erdogan, citat de biroul său.

"Este greşit ca Turcia, care este mai pregătită să adere la UE decât unele state membre, să fie lăsată să aştepte la uşă ani de zile din cauza unor obstacole politice", a adăugat el.

Candidatura Turciei de a adera la UE a fost îngheţată de ani de zile din cauza preocupărilor UE cu privire la situaţia Turciei în ceea ce priveşte drepturile omului şi a divergenţelor privind politicile regionale, în special în estul Mediteranei şi în ceea ce priveşte insula Cipru, divizată din punct de vedere etnic. Blocul comunitar depinde de ajutorul Turciei, membră NATO, în special în ceea ce priveşte migraţia.

Erdogan a declarat că potenţialul "strategic şi economic" al Turciei i-a câştigat de mult timp dreptul de a adera la blocul comunitar, despre care Ankara spune că este un obiectiv strategic, şi a adăugat că s-ar putea vedea progrese în acest proces în timpul preşedinţiei de mandat a Ungariei, cu care Turcia are legături bune.

"UE trebuie să repare această greşeală acum", a spus el, potrivit biroului său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici