Un fost soldat rus vrea să depună mărturie la CPI privind crimele de război la care a fost martor

Un fost soldat rus care a cerut azil în Olanda vrea să depună mărturie la Curtea Penală Internaţională cu privire la crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

413 afișări
Imaginea articolului Un fost soldat rus vrea să depună mărturie la CPI privind crimele de război la care a fost martor

Un fost soldat rus a cerut azil în Olanda şi doreşte să depună mărturie la Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la crimele de război comise de Rusia la care a fost martor în timp ce lupta în Ucraina, a declarat marţi o sursă juridică olandeză pentru Reuters.

Bărbatul, care s-a identificat în presa olandeză ca fiind Igor Salikov, în vârstă de 60 de ani, a declarat că a făcut parte din trupele detaşate de Rusia în Doneţk, estul Ucrainei, în 2014, şi a lucrat ca instructor pentru grupul de mercenari Wagner în Ucraina. Reuters nu a putut verifica în mod independent poziţia sa în cadrul forţelor separatiste pro-ruse sau al grupului Wagner.

Cel mai important procuror ucrainean pentru crime de război, Iurii Belousov, a declarat însă că Salikov a fost în contact cu procurorii ucraineni timp de mai bine de şase luni şi a depus mărturie.

"El a dat mărturii importante despre invazia din 24 februarie 2022. El a raportat unele crime de război, pe care le investigăm, iar unele au fost deja confirmate", a declarat Belousov, potrivit sursei citate.

De altfel, într-un interviu difuzat luni, Salikov a declarat la o televiziune olandeză că este pregătit să coopereze pe deplin cu CPI şi că a fost martor la "cruzimile împotriva civililor".

CPI are în desfăşurare o anchetă privind presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Ucraina. În martie, CPI a emis mandat de arestare pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici