Eric Besson şi Pierre Lellouche vin la Bucureşti în septembrie, pentru presiuni privind romii

Ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, au planificat o vizită la Bucureşti, în septembrie, pentru a face noi presiuni asupra autorităţilor române în privinţa imigranţilor romi, relatează Le Figaro, în ediţia online de vineri.

25 afișări
Imaginea articolului Eric Besson şi Pierre Lellouche vin la Bucureşti în septembrie, pentru presiuni privind romii

Eric Besson şi Pierre Lellouche vin la Bucureşti în septembrie, pentru presiuni privind romii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul francez reproşează autorităţilor române că se eschivează de la responsabilităţile pe care le au în Uniunea Europeană (UE), astfel că obiectivul vizitei celor doi, la începutul lui septembrie, este să mobilizeze Bucureştiul cu privire la "soarta acestei minorităţi".

"România nu are niciun scrupul în a se alătura concertului de proteste faţă de măsurile dure luate de Guvernul francez în lupta împotriva activităţilor de trafic, în legătură cu cetăţenii români de orgine romă", comentează publicaţia. În pofida faptului că aceste măsuri au primit undă verde din partea Comisiei Europene, ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a criticat dur "buldozerele care distrug tabere", plângându-se de faptul că România este "blamată public", în loc să se aloce fonduri "pentru reintegrarea socială în ţările gazdă", adaugă aceasta.

În replică, Franţa a denunţat ritmul lent al românilor şi a subliniat că "obligaţia integrării" vizează cu prioritate ţările de origine ale romilor.

De la data aderării la Uniune, la 1 ianuarie 2007, cele două milioane de romi din România au devenit cetăţeni europeni, beneficiind de dreptul la liberă circulaţie. "Reţelele criminale au ştiut, foarte rapid, să exploateze" acest principiu, potrivit Le Figaro. "În Franţa, fenomenele infracţionale legate de această comunitate (cerşetoria organizată, furtul din buzunare, prostituţia) se află într-o creştere continuă", iar, în plus, tot mai mulţi copii şi adolescenţi sunt implicaţi în asemenea fapte, continuă cotidianul francez.

"Autorităţile române continuă să se eschiveze de la responsabilităţie care le revin, argumentând că «problematica romă» este, de-acum de comptenţă europeană, iar ele nu au ce să-şi reproşeze, deoarece politica lor în domeniu este aliniată la normele europene", afirmă publicaţia, subliniind că dispozitivul legislativ adoptat de România pentru a putea adera la Uniune este "aplicat parţial sau deloc". În România, ca şi în alte ţări din Europa de Est, romii trăiesc în condiţii "mizerabile şi discriminatorii", în opinia cotidianului.

Lellouche a vizitat România, în februarie, încercând să convingă Bucureştiul să se implice în soluţionarea problemei. Însă, România nu şi-a respectat "angajamentele" luate, motiv pentru care Franţa "a fost nevoită să ameninţe, prin intermediul Consiliului European, cu acţionarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, creat de Uniune pentru a obliga Bucureştiul să realizeze reformele cerute, cu riscul unor sancţiuni, ca amânarea aderării la spaţiul Schengen (prevăzută în 2011)", afimă Le Figaro.

Alături de problema romilor, "incapacitatea de a lupta eficient împotriva corupţiei, care cangrenează toate nivelurile aparatului de stat" constituie o altă "cauză" pentru ignorarea solicitărilor române de ridicare a clauzei de salvgardare, mai subliniază publicaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici