Erupţia vulcanului islandez s-a intensificat, trimiţând un nou nor de cenuşă spre Marea Britanie

Erupţia vulcanului islandez Eyjafjoll s-a intensificat luni, trimiţând un nou nor de cenuşă spre Marea Britanie, au anunţat, luni seară, autorităţile aeronautice britanice.

178 afişări
Imaginea articolului Erupţia vulcanului islandez s-a intensificat, trimiţând un nou nor de cenuşă spre Marea Britanie

Erupţia vulcanului islandez s-a intensificat, trimiţând un nou nor de cenuşă spre Marea Britanie (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

"Erupţia vulcanului în Islanda s-a intensificat şi un nou nor de cenuşă se răspândeşte în sud şi în est, în direcţia Marii Britanii", au declarat serviciile naţionale de trafic aerian (NATS), care gestionează spaţiul aerian britanic.

"Ultimele informaţii furnizate de serviciile meteorologice arată că situaţia se înrăutăţeşte în unele zone", a declarat NATS, într-un comunicat.

Aeroporturile scoţiene vor fi deschise marţi, începând cu ora 06.00 GMT (09.00, ora României), aşa cum s-a anunţat anterior luni, dar situaţia privind aeroporturile din Irlanda de Nord este incertă.

Un culoar de spaţiu aerian suplimentar ar putea fi deschis marţi, începând cu ora 12.00 GMT (15.00, ora României), exceptând regiunile meridionale, unde se află şi principalele aeroporturi din Londra.

"Situaţia ar urma probabil să se schimbe în cursul nopţii" de luni spre marţi, potrivit autorităţilor aeronautice.

Conform ultimelor evoluţii, "condiţiile pe care se lucrează se schimbă rapid şi într-un mod dinamic", au declarat autorităţile aeronautice.

Un comitet de criză, Cobra, prezidat de prim-ministrul Gordon Brown, s-a reunit luni seară pentru a analiza ultimele informaţii privind norul de cenuşă care se îndreaptă către Marea Britanie, a declarat un purtător de cuvânt.

Spaţiul aerian britanic este închis începând de joia trecută (11.00 GMT, 14.00, ora României) şi această interdicţie a fost prelungită de mai multe ori, blocând mii de pasageri în străinătate.

Marea Britanie a fost una dintre primele ţări care şi-au închis spaţiul aerian în urma erupţiei vulcanului islandez Eyjafjoll.

Gordon Brown a anunţat anterior, în cursul zilei de luni, trimiterea unor nave de război pentru a-i repatria pe cetăţenii britanici care au rămas blocaţi în străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici