Erupţie spectaculoasă a vulcanului Lokon din Indonezia, care nu a afectat însă zborurile

Vulcanul indonezian Lokon a cunoscut duminică cea mai spectaculoasă erupţie din ultimele săptămâni, proiectând nori enormi de cenuşă la 3.500 de metri altitudine, au anunţat autorităţile.

276 afișări
Imaginea articolului Erupţie spectaculoasă a vulcanului Lokon din Indonezia, care nu a afectat însă zborurile

Erupţie spectaculoasă a vulcanului Lokon din Indonezia, care nu a afectat însă zborurile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vulcanul a intrat în erupţie în această dimineaţă şi este vorba despre cea mai mare erupţie de la sfârşitul lui iunie", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul serviciilor de vulcanologie din Indonezia, Kristianto.

"Am cerut aeroportului să fie în stare de alertă pentru că cenuşa se va ridica. Dar până în prezent zborurile nu sunt afectate", a declarat el.

"Vulcanul este în continuare în faza sa de erupţie. Nu putem să prevedem dacă activitatea vulcanică va încetini sau dacă vor mai fi erupţii".

Peste 5.200 de persoane au fugit din jurul vulcanului de la erupţia care a început joi, cu roci, lavă şi cenuşă aruncate la peste un kilometru înălţime.

Alerta a fost ridicată la nivelul maxim după ce activitatea vulcanului, care are o altitudine de 1.580 de metri şi este situat în nordul insulei Sulawesi, a crescut semnificativ în intensitate în iunie.

Joi seara, o erupţie mai puternică decât altele "a proiectat cenuşă, nisip şi roci la o înălţime de 1.500 de metri", potrivit lui Kristianto. Vegetaţia luase foc pe o rază de 500 de metri în jurul vulcanului.

Noi erupţii, mai puţin importante, s-au produs vineri dimineaţa.

Aproximativ 28.000 de persoane locuiesc în împrejurimile vulcanului Lokon, unul dintre cei mai activi din regiune. El a intrat în erupţie şi în 1991, provocând moartea unui turist elveţian, apoi în 2002.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici