Evacuarea cetăţenilor străini din Libia continuă

Numeroase ţări, între care Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite sau China, au anunţat marţi că trimit avioane şi nave în Libia pentru a-şi repatria cetăţenii, în urma violenţelor din această ţară.

24 afișări
Imaginea articolului Evacuarea cetăţenilor străini din Libia continuă

Evacuarea cetăţenilor străini din Libia continuă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Londra va trimite o cursă charter şi un avion al marinei regale pentru a-şi evacua cetăţenii, a anunţat, marţi după-amiază, şeful diplomaţiei britanice, William Hague.

"Suntem în curs de a organiza o cursă charter cu destinaţia Libia în următoarele 48 de ore. Încercăm să obţinem rapid din partea Guvernului libian autorizarea de aterizare", a adăugat el.

Două avioane ale forţelor aeriene franceze au repatriat, în noaptea de marţi spre miercuri, aproape 400 de francezi din Tripoli. Un al treilea avion urmează să recupereze la Sebha (660 de kilometri sud de Tripoli) turişti plecaţi în excursie în deşertul libian, potrivit unor agenţi de turism.

Trei avioane germane, un aparat al Lufthansa şi două Transall ale Bundeswehr-ului au aterizat în cursul după-amiezii la Tripoli, a anunţat Ministerul german al Afacerilor Externe, potrivit căruia în oraş se află aproximativ 400 de cetăţeni germani.

Un avion al armatei aeriene olandeze a decolat marţi la ora 13.30 GMT (15.30, ora României) de la baza militară Eindhoven, îndreptându-se spre Tripoli, a anunţat, la rândul său, Ministerul olandez al Apărării. "O sută" de olandezi urmează să se îmbarce, potrivit Ministerului olandez al Afacerilor Externe.

Două feriboturi cu o capacitate de aproximativ 1.200 de locuri fiecare urmau să plece marţi seară din portul Patras (sudul Greciei), îndreptându-se spre Tripoli, pentru a aduce cetăţeni europeni în porturile greceşti, potrivit Ministerului Marinei Comerciale.

Departamentul de Stat american a anunţat marţi seară că a închiriat un feribot pentru a-i evacua miercuri din Libia pe cetăţenii americani.

China a optat şi ea pentru evacuarea în principal maritimă din Libia a cetăţenilor săi, în număr de 33.000. Beijingul va trimite un avion şi vapoare pentru a-şi evacua cetăţenii, dintre care câteva zeci au fost răniţi, au anunţat, miercuri, Guvernul şi presa oficială.

Aproximativ 400 de italieni au fost repatriaţi din Libia la bordul a două avioane comerciale, a declarat, marţi seară, ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, adăugând că 160 de cetăţeni italieni care locuiau în afara capitalei Tripoli aşteptau în continuare să plece.

"La Tripoli se află şi alţi italieni, dar nu îi obligăm să plece pe cei care vor să rămână ", a adăugat el. Aproximativ 1.500 de italieni locuiesc în Libia.

Rusia a anunţat marţi decolarea unui avion către Libia, pentru a evacua 130 de cetăţeni ruşi, printre care se află angajaţi ai Companiei ruse de căi ferate (RZD) şi ai grupului din domeniul gazelor, Gazprom, precum şi membri ai familiilor unor diplomaţi.

În total, Rusia intenţionează să trimită patru avioane pentru a evacua 563 de cetăţeni. Polonia a anunţat, la rândul său, că trimite un avion miercuri la Tripoli, pentru a evacua 70 de polonezi.

Guvernul canadian a anunţat că îşi va repatria cetăţenii, în urma declaraţiilor "îngrijorătoare" ale colonelului Kadhafi. Ottawa a încercat să obţină drepturile de aterizare necesare pentru a trimite joi un avion în Libia, unde se află în prezent aproximativ 500 de canadieni.

Iordania a trimis de asemenea un avion militar pentru a evacua 250 de cetăţeni iordanieni, potrivit şefului diplomaţiei, Nasser Jawdeh. Royal Jordanian a trimis în paralel avioane de mare tonaj pentru a aduce înapoi în ţară cât mai mulţi cetăţeni, a declarat directorul general al companiei, Hussein Dabbas.

Portugalia a început să îşi evacueze cetăţenii în noaptea de luni spre marţi. Un prim grup de 114 persoane, dintre care 80 de portughezi, a părăsit aeroportul din Tripoli la bordul unui avion C-130, îndreptându-se spre o bază NATO din Italia. Un al doilea grup de 84 de persoane a fost evacuat marţi.

Un alt avion C-130, al armatei aeriene austriace, a decolat de asemenea din Tripoli în noaptea de luni spre marţi, având la bord 62 de europeni, între care nouă austrieci.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici