Eveniment aşteptat de mult timp de cercetători: Un gheţar de mărimea Londrei s-a desprins din Antarctica | VIDEO

Un gheţar uriaş, de mărimea capitalei Marii Britanii, s-a desprins de calota „Amery” din estul Antarcticii, susţin experţii care monitorizează astfel de evenimente, scrie The Guardian.

5913 afișări
Imaginea articolului Eveniment aşteptat de mult timp de cercetători: Un gheţar de mărimea Londrei s-a desprins din Antarctica | VIDEO

Gheţarul, denumit oficial D-28, s-a desprins de calotă pe 26 septembrie. Aisbergul are în jur de 1.636 de kilometri pătraţi, sau 30 de kilometri multiplicaţi de 50 de ori, după cum a declarat Australian Atarctic Division. 

Calotele sunt platforme plutitoare de gheaţă care se formează în locurile unde Antarctica se întâlneşte cu oceanul. Calota „Amery” are o suprafaţa plutitoare estimată la 60.000 de kilometri pătraţi. 

Desprinderea gheţarului este un eveniment major, iar în anii 1960 cercetătorii susţineau că un astfel de eveniment nu are legătură cu încălzirea globală, informează The Guardian.  

Evenimentul s-a petrecut în apropierea unui loc cunoscut sub numele de „dintele slăbit”, pe care cercetătorii îl supravegheau având în vedere că gheaţa părea să fie uşor desprinsă. 

Cercetătorii din programul australian pentru cercetarea Antarcticii şi cei de la Institutul pentru Studii Marine şi Antarctice au monitorizat acel loc de aproape 20 de ani. 

Helen Amanda Fricker, un profesor de la Institutul de Oceanografie Scripps, susţine că cercetătorii au observat pentru prima dată o fisură în calotă pe la începutul anilor 2000 şi au anticipat că un gheţar uriaş se va desprinde între anii 2010 şi 2015. 

„Mă bucur să văd acest eveniment după toţi aceşti ani”, a spus Fricker. „Noi ştiam că se va întâmpla în cele din urmă, dar am fost ţinuţi în suspans mult timp”, a adăugat profesorul. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici