Evgheni Şevciuk susţine că sancţiunile împotriva Rusiei au un impact negativ asupra Transnistriei

Sancţiunile impuse Rusiei au un impact negativ asupra Transnistriei, a declarat vineri liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, citat de agenţia Tass, în pagina electronică.

280 afișări
Imaginea articolului Evgheni Şevciuk susţine că sancţiunile împotriva Rusiei au un impact negativ asupra Transnistriei

Evgheni Şevciuk susţine că sancţiunile împotriva Rusiei au un impact negativ asupra Transnistriei (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Şevciuk a avertizat că 2015 va fi un an dificil pentru economia Transnistriei. "Prăbuşirea preţului la petrol, deprecierea monedei ruse, încetinirea economiei în Rusia, toţi aceşti factori au un impact negativ asupra economiilor altor ţări, inclusiv asupra Transnistriei şi vecinilor noştri - Republica Moldova şi Ucraina", a declarat Şevciuk.

"Din cauza devalorizării rublei, a devenit neprofitabil pentru multe companii transnistrene să facă afaceri cu Rusia. Ucraina a încetat să ne mai cumpere produsele din cauza problemelor financiare, creşterea costurilor de trai. Republica Moldova nu este în poziţia de a cumpăra ce producem noi. Este un trend negativ în UE, de asemenea", a adăugat Şevciuk.

El a adăugat că situaţia este agravată de barierele artificiale create de Chişinău. "Anul trecut, Guvernul R.Moldova a încetat să mai emită permise de export companiilor transnistrene. Ca urmare, noi nu putem exporta bunuri transnistrene către Rusia prin Ucraina. Acest lucru este un factor de instabilitate în plus în ţara noastră", le-a spus el jurnaliştilor.

Şevciuk a declarat că are sugestii cu privire la rezolvarea problemelor economice transnistrene. El crede că este necesară eliminarea presiunii externe, recunoaşterea băncilor transnistrene şi deblocarea graniţelor şi transportului. "Dacă se întâmplă acest lucru, în următorii trei-cinci ani Transnistria ar putea deveni o regiune independentă", a declarat Şevciuk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici