Evreii europeni apreciază că antisemitismul s-a accentuat în ultimii cinci ani în UE - studiu

Trei evrei europeni din patru (76%) apreciază că antisemitismul a progresat în ultimii cinci ani în Uniunea Europeană (UE), în special în spaţiul virtual, dezvăluie vineri un studiu al UE.

264 afișări
Imaginea articolului Evreii europeni apreciază că antisemitismul s-a accentuat în ultimii cinci ani în UE - studiu

Evreii europeni apreciază că antisemitismul s-a accentuat în ultimii cinci ani în UE - studiu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Două persoane intervievate din trei consideră antisemitismul o adevărată poblemă, un sentiment întâlnit mai ales în Ungaria (91%), Franţa (88%) şi Belgia (88%), potrivit unui studiu al Agenţiei UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA).

Ancheta a fost realizată pe Internet, în perioada septembrie-octombrie 2012, pe un eşantion de 6.000 de evrei europeni provenind din opt ţări - Germania, Belgia, Franţa, Marea Britanie, Ungaria, Italia, Letonia şi Suedia -, în care locuiesc 90% din populaţia evreiască din UE.

Aproape jumătate dintre persoane se tem de agresiuni verbale în spaţii publice, iar o treime de atacuri fizice. Însă, pentru 75% dintre cei intervievaţi, antisemitismul se manifestă în special pe Internet şi în presă (59%).

Un intervievat din Franţa denunţă "forumurile de discuţii pe Internet şi comentariile pe YouTube, (care) sunt pline de mesaje antisemite şi antisioniste".

Unele particularităţi se relevă în funcţie de ţări.

Astfel, în Franţa, pentru 78% dintre persoanele intervievate, antisemitismul se exprimă în acte de vandalizare a clădirilor, în timp ce media europeană este de 45%. De asemenea, pentru 84% dintre persoanele intervievate în Ungaria (faţă de 44% media la nivel european), antisemitismul este prezent în discursul politic, în contextul în care, începând din aprilie 2010, partidul de extremă dreapta Jobbik, antisemit, dispune de 43 dintre cele 386 de mandate ale Parlamentului de la Budapesta.

Antisemitismul este un "exemplu tulburător" de persistenţă a "unor prejudecăţi de-a lungul secolelor", a denunţat directorul FRA, danezul Morten Kjaerum. "El nu îşi are locul în societatea de astăzi", a subliniat el.

Concluziile FRA au fost făcute publice cu o zi înainte de comemorarea a 75 de ani de la "Noaptea de Cristal", pogromul comis împotriva comunităţii evreieştii din Al Treilea Reich în cursul nopţii de 9 spre 10 noiembrie 1938.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici