Exerciţiul NATO din Arctica capătă o nouă semnificaţie după invazia Rusiei în Ucraina

Scenariul exerciţiului militar NATO din cercul arctic este similar de ani de zile: Norvegia este atacată de o ţară fictivă, ceea ce declanşează clauza de apărare colectivă a alianţei şi duce la venirea în apărarea ţării a trupelor din Statele Unite şi a peste o duzină de parteneri, relatează Reuters

6640 afișări
Imaginea articolului Exerciţiul NATO din Arctica capătă o nouă semnificaţie după invazia Rusiei în Ucraina

Dar anul acesta, exerciţiul bianual, cunoscut sub numele de Cold Response, a căpătat o semnificaţie suplimentară pentru unii dintre cei aproximativ 3.000 de puşcaşi marini americani care participă la el, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Caporalul Sean Galigan, un puşcaş marin de 21 de ani din New Jersey care se concentrează pe realimentarea aeronavelor în timpul exerciţiului, a declarat că invazia a fost în mintea sa, chiar dacă exerciţiul a fost planificat cu luni înainte ca Rusia să înceapă să îşi adune forţele în apropierea Ucrainei.

"Întotdeauna este ceva ce s-ar putea întâmpla, dar acum, din moment ce suntem aici, dacă s-ar întâmpla ceva, am fi gata de plecare", a spus Galigan.

Relaţiile dintre Norvegia şi Rusia, care împart o graniţă arctică, s-au îmbunătăţit treptat în perioada de după Războiul Rece, înainte de a suferi un regres atunci când Moscova a anexat Crimeea în 2014.

Acest lucru a declanşat tensiuni în nord de ambele părţi ale frontierei şi manevre militare mai frecvente.

Chiar înainte de invazie, despre care preşedintele rus Vladimir Putin spune că este o "operaţiune militară specială", Moscova a acuzat NATO că destabilizează securitatea europeană prin exerciţii militare la scară largă şi prin consolidarea armatei sale pe flancul estic al alianţei.

Deşi nu există semne că Rusia ar avea în vedere să facă mişcări militare asupra Norvegiei, invazia Ucrainei, care a distrus clădiri şi a ucis civili, a sporit neliniştea în regiune.

Inamicul din exerciţiu este fictiv, dar paralelele cu ceea ce ar putea arăta un viitor conflict în regiune sunt inconfundabile. În cadrul exerciţiului, puşcaşii marini americani efectuează debarcări amfibii în Norvegia, spaţiul aerian deasupra ţării este contestat şi se depun eforturi minuţioase pentru a analiza logistica aducerii trupelor în ţară şi a reaprovizionării acestora.

Iteraţia anterioară a exerciţiului a fost anulată din cauza coronavirusului şi a avut loc ultima dată în 2018, când s-a numit Trident Juncture.

Exerciţiul, care se desfăşoară până în prima săptămână din aprilie şi reuneşte aproximativ 30.000 de soldaţi din 27 de ţări, se desfăşoară într-un centru de operaţiuni simulat în Boda, cu rânduri de puşcaşi marini care lucrează pe computere pentru a-şi urmări inamicul fictiv.

Vineri, exerciţiul a fost întrerupt pentru scurt timp, deoarece centrul a coordonat răspunsul la o prăbuşire reală a unui avion al puşcaşilor marini americani, în care au pierit toţi cei patru militari de la bord.

A doua zi, centrul de comandă s-a concentrat din nou asupra exerciţiului, urmărind mişcările puşcaşilor marini în timp ce aceştia se îndreptau spre ţărmurile Norvegiei, iar avioanele F-18 asigurau acoperirea aeriană a trupelor mai la nord.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nato,
ucraina,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici