„Exodul” ruşilor. Kazahstanul întâmpină greutăţi în găzduirea bărbaţilor care fug de mobilizarea militară. Cazacii, speriaţi de creşterea chiriilor şi „comportamentul urât” al vecinilor

  • „Mobilizarea parţială” a preşedintelui rus Vladimir Putin a declanşat un exod al ruşilor care încearcă să fugă din ţară.
  • Aglomeraţia continuă la graniţa dintre Rusia şi Kazahstan. Bărbaţii din Rusia se înghesuie să iasă din ţară.
  • Localnicii din Kazahstan sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor chiriilor şi de comportamentul rău al ruşilor care intră în ţară.
  • Ţara va asigura „îngrijirea şi siguranţa” ruşilor care fug dintr-o situaţie „fără ieşire”, a declarat preşedintele cazac, conform AFP. „Mulţi fug din neputinţă. Trebuie să avem grijă de ei”, a declarat Kassym-Jomart Tokayev, marţi.
5766 afișări
Imaginea articolului „Exodul” ruşilor. Kazahstanul întâmpină greutăţi în găzduirea bărbaţilor care fug de mobilizarea militară. Cazacii, speriaţi de creşterea chiriilor şi „comportamentul urât” al vecinilor

FOTO Twitter/akimpress

Ruşii care fug de mobilizarea militară se bazează pe ţările vecine, să-i „scape” de laţul lui Putin şi să-i găzduiască. 
 
De miercurea trecută, de când Putin a anunţat mobilizarea militară obligatorie, au apărut numeroase clipuri din diverse regiuni din ţară, care arată cozi kilometrice la graniţele Rusiei: bărbaţii nu îşi doresc să meargă pe front, împotriva Ucrainei, ci preferă să fugă. 
 
Această situaţie creează o oarecare nelinişte în rândul ţării situate la sud de Moscova.
 
Imagini cu maşini care stau la coadă pentru a ieşi din Rusia la punctele de control de la graniţa cu regiunile Kostanay şi Kazahstanul de Vest arată cozi care se întind cât vezi cu ochii.
 
Dmitri Yefremov, un activist rus pentru drepturile omului, care a emigrat din Rusia în februarie, a declarat pentru Eurasianet că a fost contactat de zeci de compatrioţi care se îndreaptă spre Kazahstan şi nu ştiu cum funcţionează birocraţia locală. „Mulţi dintre cei care vor să intre în ţară nu au paşapoarte internaţionale. Persoanele cu paşapoarte internaţionale ar putea prefera să se îndrepte spre Minsk, de exemplu, şi apoi să zboare undeva de acolo”, spune Yefremov. 
 
De cealaltă parte, sunt cazaci care au „temeri că ruşii vor veni şi vor începe să nu-i respecte pe localnici, îi vor privi pe sus şi vor avea comportament imperialist”, a declarat un localnic, conform unei publicaţii locale.
 
Dincolo de preocupările legate de comportamentul presupus al ruşilor, există temeri legate de inflaţie, agenţii imobiliari lăsând să se înţeleagă că ar putea fi o creştere peste noapte a preţurilor de închiriere în regiuni precum Astana şi Almaty. 
 
Agentul imobiliar Saule Nurpeisova a declarat pentru site-ul de afaceri Express K că ştie ruşi care caută în mod activ să cumpere proprietăţi în ţară.
 
„Cineva pune un preţ de 400.000 de tenge (830 de dolari) pentru apartamentul său, un alt proprietar îl vede şi măreşte preţul de închiriere pentru al său. Şi tot aşa... merge treaba”, a declarat Nurpeisova.  
 
În mediul online au existat apeluri pentru a stopa fluxul de nou-veniţi, însă autorităţile vor continua să-i primească pe ruşii care fug de mobilizarea militară. Ţara va asigura „îngrijirea şi siguranţa” ruşilor care fug dintr-o situaţie „fără ieşire”, a declarat preşedintele cazac, conform AFP.  „Mulţi fug din neputinţă. Trebuie să avem grijă de ei”, a declarat Kassym-Jomart Tokayev, marţi. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici