Expert ucrainean: centrala nucleară de la Zaporojie ar putea fi închisă

Autorităţile ucrainene iau în considerare închiderea centralei nucleare de la Zaporojia, anunţă inspectorul şef pentru securitatea nucleară din Ucraina, potrivit CNN.

1423 afișări
Imaginea articolului Expert ucrainean: centrala nucleară de la Zaporojie ar putea fi închisă

Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare din Zaporojia din cauza deteriorării situaţiei de securitate, a declarat Oleh Korikov, inspectorul şef de stat pentru securitatea nucleară şi radiologică din Ucraina.

„Dacă apar condiţii care necesită închiderea, centrala şi unitatea de putere nr. 6 vor fi închise. Deteriorarea continuă a situaţiei, lipsa prelungită a alimentării cu energie electrică de la o sursă externă de electricitate ne vor forţa să desfăşurăm generatoare diesel de rezervă, şi este extrem de dificil de făcut aprovizionarea cu motorină în timpul războiului", a explicat, miercuri, Korikov.

Inspectorul a mai spus că menţinerea în funcţiune a generatoarelor diesel nu este posibilă.

„Este nevoie de patru rezervoare uriaşe de motorină pe zi. Potenţial, ne putem trezi în situaţia de a nu mai avea motorină; aceasta poate da naştere unui accident, care să afecteze zona activă a reactoarelor şi să elibereze produse radioactive în mediul înconjurător. Aceasta nu va afecta doar teritoriul Ucrainei, ci va produce şi efecte transfrontaliere", a adăugat Korikov.

În prezent, centrala nucleară „generează electricitate şi o foloseşte pentru propriile nevoi" printr-un proces numit „islanding". Ca urmare, centrala, deşi este deconectată de la o reţea electrică, îşi foloseşte propria energie pentru a alimenta sistemele de răcire, potrivit lui Korikov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici