EXPERŢI OXFORD. Tratamentul care poate salva vieţile oamenilor cu forme grave de COVID-19. Medicamentul e disponibil şi în România

Dexametazona, un medicament cu un preţ convenabil şi disponibil pe scară largă poate ajuta la salvarea vieţilor pacienţilor grav bolnavi de coronavirus.

7731 afișări
Imaginea articolului EXPERŢI OXFORD. Tratamentul care poate salva vieţile oamenilor cu forme grave de COVID-19. Medicamentul e disponibil şi în România

EXPERŢI OXFORD. Tratamentul care poate salva vieţile oamenilor cu forme grave din cauza COVID-19. Medicamentul e disponibil şi în România

Potrivit BBC, o echipă de experţi din Marea Britanie au spus că tratamentul cu steroizi cu doze mici poate fi cheia succesului în lupta împotriva noului coronavirus. Medicamentul face parte din cel mai mare proces din lume care testează tratamentele existente pentru a vedea dacă acestea pot fi benefice pentru învingerea coronavirusului.
 
În jur de 2.000 de pacienţi aflaţi în spital au primit dexametazonă şi au fost comparaţi cu aproape 4.000 care nu au primit medicamentul, iar experţii au ajuns la concluzia că acesta a redus riscul de deces cu o treime pentru pacienţii puşi sub ventilaţie. (de la 40% la 28%). Pentru pacienţii care au nevoie de oxigen, acesta a redus moartea cu o cincime ( de la 25% la 20%). 
 
„Acesta este singurul medicament de până acum care s-a dovedit că reduce mortalitatea - şi îl reduce semnificativ. Este un progres major”. a declarat Peter Horby, liderul echipei de cercetare.
 
Dacă medicamentul ar fi fost folosit pentru a trata pacienţii din Marea Britanie încă de la începutul pandemiei, ar fi putut salva până la 5.000 de vieţi, spun cercetătorii. Totuşi, aceştia precizează că dexametazona nu ar ajuta pacieţii cu forme uşoare ale coronavirusului.
 
De asemenea, dexametazona ar putea fi de mare folos în ţările mai sărace, cu un număr mare de pacienţi cu COVID-19 datorită preţului accesibil. În România, preţul unei cutii cu 5 fiole este cuprins între 7 şi 8 ron. Martin Landray, un cercetător din echipa savanţilor care se ocupă de studiu, a avertizat că acest medicament nu trebuie cumpărat fără prescripţia unui medic.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici