Explozibil, descoperit în incinta celei mai mari centrale nucleare din Suedia

Substanţe explozibile au fost descoperite miercuri sub un camion, în incinta centralei nucleare din Ringhals (sud), cea mai mare din Suedia, a anunţat operatorul acesteia, Grupul Vattenfall, şi poliţia.

891 afișări
Imaginea articolului Explozibil, descoperit în incinta celei mai mari centrale nucleare din Suedia

Explozibil, descoperit în incinta celei mai mari centrale nucleare din Suedia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această situaţie a determinat sporirea măsurilor de securitate la cele trei centrale nucleare din Suedia.

"Rezultatele preliminare ale analizei confirmă că este vorba despre material explozibil. Nu vrem să dezvăluim exact tipul şi cantitatea explozibilului", a anunţat poliţia suedeză într-un comunicat.

Materialul explozibil descoperit miercuri în timpul unui control de rutină "nu ar fi putut provoca pagube importante" la centrala nucleară de la Ringhals, precizează grupul Vattenfall într-un comunicat.

Explozibilul, de mărimea unui pumn, a fost descoperit sub un camion cu ajutorul unui câine, în timp ce vehiculul se deplasa în incinta securizată a centralei.

Geniştii au cercetat toată centrala, dar nu au mai fost găsite alte obiecte suspecte.

Autoritatea suedeză pentru siguranţa radiaţiilor (SSM), însărcinată cu securitatea nucleară, a declarat că "nivelul de securitate nucleară a fost ridicat cu o treaptă, la nivelul doi, va lua măsuri de precauţie şi până când vor fi disponibile mai multe informaţii".

"Ringhals a informat de asemenea şi celelalte centrale cu privire la acest incident, iar acestea au ridicat la rândul lor gradul de securitate", a precizat SSM într-un comunicat.

Centrala Ringhals, situată în sudul Suediei, este cea mai importantă din ţară, având patru reactoare. Ea produce aproximativ 20 la sută din electricitatea consumată în Suedia.

Ringhals este controlată în proporţie de 70,4 la sută de operatorul public suedez Vattenfall şi de 29,6 la sută de grupul energetic german EON.

SSM plasase centrala sub observaţie în 2009 după o serie de incidente din 2005 care au ridicat semne de întrebare cu privire la securitatea instalaţiilor.

Autoritatea a avertizat cu privire la punctele slabe ale managementului, lipsa de coerenţă a deciziilor interne şi nerespectarea instrucţiunilor şi procedurilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici