EXPLOZIILE din Boston: Investigatorii caută "semnătura" bombelor utilizate

Investigatorii caută fragmente din bombele explodate şi orice alte indicii privind "semnătura" celor care au confecţionat aceste bombe utilizate în atacurile de la Boston, a declarat o sursă federală din cadrul forţelor de ordine care activează în cadrul comunităţii de informaţii.

452 afișări
Imaginea articolului EXPLOZIILE din Boston: Investigatorii caută "semnătura" bombelor utilizate

EXPLOZIILE din Boston: Investigatorii caută "semnătura" bombelor utilizate (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Dispozitivele neexplodate vor oferi informaţii preţioase ca amprente digitale şi indicii despre modul în care a fost construită bomba, a adăugat acest oficial, relatează CNN.

Pe lângă analizarea imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere, FBI va emite citaţii pentru antene de telefonie mobilă aflate în zonă, cu scopul de a depista şi urmări apeluri telefonice efectuate în jurul Copley Square la momentul exploziilor, potivit acestui oficial.

Anchetatorii care efectuau cercetări la locul tragediei au găsit numeroase pachete, probabil lăsate în urmă de persoane care s-au grăbit să părăsească zona. Investigatorii verificau toate aceste obiecte. De asemenea, câini antrenaţi pentru depistarea bombelor lucrau în zona în care s-au produs deflagraţiile şi pe străzile adiacente, verificând fiecare obiect pentru a se asigura că nu existau şi alte dispozitive explozive.

Oficiali din cadrul forţelor de ordine căutau, de asemenea, posibile indicii.

Investigatorii i-au avertizat pe poliţişti să caute "un bărbat cu pielea închisă la culoare sau un bărbat de culoare" cu un posibil accent străin, în legătură cu atacurile cu bombă, potrivit unei note destinate forţelor de ordine obţinute de către CNN. Bărbatul, care purta un rucsac negru şi un hanorac, a fost văzut încercând să pătrundă într-o zonă restricţionată după aproximativ cinci minute de la prima explozie, potrivit notei.

Un cetăţean saudit, rănit la un picior, se afla sub pază la un spital din Boston în legătură cu atacurile, însă investigatorii nu pot spune, în prezent, că ar fi implicat, iar acesta nu se află în custodia poliţiei, a declarat un oficial luni seara.

Poliţia federală americană, FBI, conduce investigaţia privind cele două atacuri cu bombă comise luni şi soldate cu morţi şi pagube la linia de sosire a Maratonului de la Boston, au anunţat autorităţile.

O serie de agenţii sunt implicate în stabilirea autorilor atacului sângeros şi motivului comiterii acestuia, însă unii oficiali au avertizat că până în prezent se cunoaşte foarte puţin în acest sens. "Va fi un efort comun la nivel federal şi al statului", a declarat Richard DesLauriers, agentul special care conduce Divizia FBI Boston, într-o conferinţă de presă alături de oficiali din cadrul forţelor de ordine.

Prezentând o "investigaţie penală" care este totodată o "potenţială investigaţie teroristă", DesLauriers a anunţat că FBI declară jurisdicţie federală, prin intermediul Boston Joint Terrorism Task Force.

Luni nu era clar dacă originea atacurilor cu bombe era de origine internă sau externă, potrivit unui oficial din cadrul forţelor de ordine la curent cu investigaţia. De asemenea, un oficial guvernamental a declarat că nu au existat ameninţări credibile înainte de desfăşurarea maratonului.

"Oamenii nu ar trebui să sară la concluzii înainte să avem toate faptele", a declarat preşedintele Barack Obama. "Fără să facem greşli, vom ajunge la baza acestei probleme şi vom afla cine a făcut acest lucru", a adăugat el. "Orice indivizi vinovaţi, orice grupări vinovate vor simţi întreaga greutate a justiţiei", a subliniat şeful statului. FBI şi Departamentul pentru Securitate Internă "mobilizează resursele potrivite pentru a răspunde", a anunţat el.

Un oficial din cadrul forţelor de ordine de la Boston a declarat că investigatorii "au un număr de indicii active şi unele progrese în urma analizelor criminalistice", dar nu auidentificat, încă, vreun suspect.

"Situaţia rămâne fluidă şi este prea devreme să stabilim cauza şi motivaţia", anunţa Divizia FBI Boston într-un comunicat, îndemnând oamenii să sune pentru a oferi orice informaţie, imagini sau detalii legate de explozii. "Nicio informaţie şi niciun detaliu nu este prea mic", sublinia aceeaşi sursă.

Comisarul de poliţie din Boston Ed Davis a anunţat că sunt interogate numeroase persoane.

O sursă federală din cadrul forţelor de ordine a declarat pentru CNN că ambele bombe au fost "mici" şi că teste iniţiale nu au relevat prezenţa unor explozivi puternici, ca C-4, sugerând că atacul a fost comis cu dispozitive improvizate.

Republicanul Bill Keating din Massachusetts a anunţat că autorităţile au descoperit alte două dispozitive explozive nedetonate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici