Extremişti de dreapta au atacat marşul homosexualilor la Bratislava

Câteva zeci de extremişti de dreapta au atacat sâmbătă manifestaţia homosexualilor şi lesbienelor din Bratislava, obligând organizatorii acesteia să renunţe la marşul prevăzut a se desfăşura în centrul oraşului, a anunţat presa.

19 afișări
Imaginea articolului Extremişti de dreapta au atacat marşul homosexualilor la Bratislava

Extremişti de dreapta au atacat marşul homosexualilor la Bratislava (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestaţia a reunit 1.000 de persoane, sâmbătă după-amiază în piaţa Hviezdoslavovo Namesti, din centrul capitalei slovace. Marşul urma apoi să traverseze străzile din centrul oraşului.

Circa 80 de extremişti de dreapta au început însă, în jurul orei locale 16.00 (17.00 ora României) să atace participanţii, aruncând cu pietre şi fumigene, în pofida prezenţei unui important dispozitiv de poliţie.

Contramanifestanţii au scandat "Gunoaie!" şi "Slovacia este a noastră!", potrivit site-ului www.sme.sk. Unul dintre extremişti a aruncat o piatră în deputatul european austriac Ulrike Lunacek (Verzi), prezentă la reuniune, dar nu a rănit-o, potrivit agenţiei CTK.

Atacurile s-au soldat cu cel puţin doi răniţi, iar poliţia a arestat opt persoane, potrivit purtătoarei de cuvânt a poliţiei, Tatiana Kurucova.

Forţele de ordine le-au cerut apoi organizatorilor să renunţe la marşul prevăzut. Participanţii s-au deplasat astfel în cartierul Petrzalka, pe celălalt mal al Dunării, unde a fost organizată o petrecere în cursul serii.

Poliţiştii "nu erau, în mod vizibil, pregătiţi să facă faţă unei astfel de situaţii, în pofida avertismentelor noastre", a declarat pentru agenţia CTK unul dintre organizatori, Roman Kollarik.

"O bandă de abrutizaţi, care folosesc violenţa, a împiedicat manifestaţia noastră. Suntem foarte trişti şi dezamăgiţi", a declarat presei purtătoarea de cuvânt a paradei, Romana Schlesingerova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici