Fapte "inacceptabile" în SUA: Rămăşiţe umane de la atentatele din 11 septembrie, incinerate şi aruncate la o groapă de gunoi

Rămăşiţe umane descoperite după atentatele de la 11 septembrie 2001 au fost incinerate şi aruncate la o groapă de gunoi, a anunţat marţi Departamentul american al Apărării, în timp ce Casa Albă a calificat aceste fapte drept inacceptabile.

1839 afișări
Imaginea articolului Fapte "inacceptabile" în SUA: Rămăşiţe umane de la atentatele din 11 septembrie, incinerate şi aruncate la o groapă de gunoi

Rămăşiţe umane de la atentatele din 11 septembrie, incinerate şi aruncate la o groapă de gunoi (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Această dezvăluire este cuprinsă într-un raport referitor la morga militară de la baza aeriană din Dover (Delaware, est), care a fost criticată în noiembrie pentru gestionarea deficientă a rămăşiţelor umane aparţinând soldaţilor morţi în Irak şi Afganistan.

Unele au fost pierdute sau încurcate, altele au ajuns într-o groapă de gunoi din Virginia (est). Dar se pare că acestea nu sunt singurele.

"Mai multe rămăşiţe provenind de la atentatul asupra Pentagonului şi de la locul unde s-a prăbuşit un avion la Shanksville", la 11 septembrie 2001, au fost de asemenea trimise la o groapă de gunoi, potrivit raportului de marţi.

"Odată incinerate, aceste resturi au fost plasate în containere sigilate care au fost livrate unui subcontractant responsabil cu tratarea deşeurilor medicale", potrivit raportului.

Pentagonul a recunoscut anul trecut că rămăşiţe aparţinând soldaţilor ucişi în Irak şi Afganistan şi tratate la Dover au fost incinerate şi aruncate la o groapă de gunoi din Virginia. Această dezvăluire a generat furia familiilor militarilor şi a condus la implementarea unei noi politici.

Aceasta prevede că rămăşiţele incinerate care nu sunt identificate să fie scufundate în apă.

Raportul de marţi este în contradicţie cu o versiune precedentă a Forţelor aeriene, care anunţaseră anul trecut că nu există date despre modul în care au fost gestionate înainte de 2003 rămăşiţele umane neidentificate.

Secretarul american pentru Forţele aeriene, Michael Donley, a afirmat marţi că Forţele aeriene îşi acceptă "responsabilitatea şi vina" pentru gestionarea deficientă descoperită la Dover şi depun eforturi pentru ca acest gen de eroare să nu se mai întâmple.

Casa Albă a reacţionat dur marţi seara la aceste concluzii, denunţând gestionarea "inacceptabilă" a rămăşiţelor la Dover şi declarându-se "profund preocupată".

"Preşedintele (Barack Obama) a fost informat despre anchetă (...) şi susţine ferm eforturile depuse de Pentagon pentru a implementa schimbări profunde astfel încât acest gen de incidente să nu se mai producă niciodată", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Jay Carney, într-un comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici