FBI dă asigurări că cei şase români inculpaţi în SUA pentru fraude masive pe internet vor fi prinşi. Cum arată falşii comercianţi căutaţi de autorităţile americane - FOTO

Autorităţile americane dau asigurări, într-un comunicat oficial, că şase români şi un albanez care au fost inculpaţi, joi, în SUA pentru fraude de milioane de dolari din vânzări false de produse de lux pe internet vor fi prinşi şi duşi în faţa justiţiei, cu ajutorul partenerilor internaţionali.

16847 afișări
Imaginea articolului FBI dă asigurări că cei şase români inculpaţi în SUA pentru fraude masive pe internet vor fi prinşi. Cum arată falşii comercianţi căutaţi de autorităţile americane - FOTO

FBI dă asigurări că şase români inculpaţi în SUA pentru fraude masive pe internet vor fi prinşi (Imagine: Shutterstock)

Cei şapte au fost depistaţi în urma unei ample acţiuni a FBI şi a Interpol, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie al SUA. Aceştia conduceau o adevărată reţea de fraude cibernetice, din care mai făceau parte alte persoane - printre care şase români - arestate în urma unei operaţiuni desfăşurate prin cooperare poliţienească la nivel internaţional, la 5 decembrie 2012.

Românii şi complicele albanez se află pe lista "Wanted" a FBI din 20 decembrie 2012, când Judecătoria Districtuală din Brooklyn, New York, a emis pe numele lor mandate federale de arestare. Ei sunt acuzaţi de complicitate la comiterea de infracţiuni prin transferuri bancare frauduloase, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals, precum şi trafic cu mărci înregistrate false.

Nicolae Popescu (33 de ani), originar din Alexandria, Răzvan Dragomir (34 de ani), zis "Mânuţă", Ovidiu Vlad Cristea (26 de ani) din Zimnicea, zis "Ică", Dumitru Bosogioiu (32 de ani) din Orleşti, Daniel Alexe şi Tudor Barbu Lăutaru, cunoscut drept "George Skyper", precum şi albanezul Fabjan Meme au participat la "o escrocherie sofisticată de fraudă pe internet", potrivit comunicatului.

În cadrul acestei escrocherii, infractorii postau, din România şi din alte ţări europene, pe site-uri de licitaţie de pe Internet (eBay, Cars.com, AutoTrader.com, CycleTrader.com) anunţuri de vânzare de maşini, motociclete, bărci şi alte produse scumpe – preţurile variau în general între 10.000 şi 45.000 de euro.

Acuzaţii angajau complici, care se dădeau drept vânzători şi care negociau cu potenţialele victime prin e-mail şi le trimiteau certificate false şi alte informaţii pentru a le convinge să cumpere produsele. Anunţurile postate conţineau imaginile şi descrierile unor vehicule şi ale altor obiecte de vânzare, fără ca, de fapt, acestea să existe în realitate. Mai mult, ei pretindeau că vând maşini de la dealeri auto, dar aceşti dealeri erau inexistenţi, motiv pentru care inculpaţii au creat website-uri false.

După ce convingeau victimele să cumpere, aşa-zişii vânzători le trimiteau facturi false care păreau a proveni de la servicii legitime de plată pe Internet (Amazon Payments, PayPal), cu instrucţiuni pentru depunerea plăţilor în conturi bancare deţinute de Răzvan Dragomir (care a avut la un moment dat rezidenţa în California) şi alţi asociaţi care locuiau în Statele Unite ale Americii.

Aceştia deschideau conturi bancare în SUA sub false identităţi, folosind paşapoarte false – de foarte bună calitate - create în Europa de către alţi infractori. În momentul în care cumpărătorii virau banii în contul indicat în facturile frauduloase, infractorul căruia îi aparţinea acel cont era înştiinţat, retrăgând apoi sumele depuse de cumpărător şi, pe baza unor instrucţiuni primite prin e-mail, transferând sumele unui complice aflat pe teritoriul american.

Potrivit FBI, citat în comunicat, şeful operaţiunii era Nicolae Popescu. Acesta se ocupa de coordonarea activităţilor derulate de ceilalţi infractori şi îi angaja sau concedia pe cei care falsificau paşapoarte în funcţie de calitatea documentelor falsificate.

Totodată, el îi supraveghea pe cei care postau anunţuri false pe site-urile web şi pe cei care negociau cu potenţialele victime. Bărbatul originar din Alexandria se asigura că banii depuşi de cumpărătorii americani sau din alte părţi ale lumii erau transferaţi rapid în conturi din Europa şi uneori se ocupa chiar el de aceste transferuri.

De asemenea, Nicolae Popescu, cunoscut şi ca Nicolae Petrache, Nae Popescu, Nae, Stoichiţoiu, l-a îndrumat pe Ovidiu Vlad Cristea să obţină şi să transfere complicilor din Europa ceasuri de lux, printre care trei Audermars Piguet, cu o valoare totală de 140.000 de dolari.

Autorităţile americane estimează că cei şase români şi albanezul au câştigat peste 3 milioane de dolari în urma activităţilor frauduloase.

Popescu şi colaboratorul său apropiat Bosogioiu, poreclit "Ioghi", erau conştienţi de riscul la care se expun.

Într-o convorbire din 23 octombrie 2011, "Ioghi" se interesa, potrivit comunicatului, de diferenţele care există între legea federală şi legislaţia din statele americane, pentru a putea evita FBI. Într-o altă convorbire, din 28 iulie 2011, Nicolae Popescu îşi exprima convingerea că "infractorii nu vor fi extrădaţi din România în SUA (…) Nu se va întâmpla niciodată".

Autorităţile americane au fost ajutate în depistarea şi prinderea infractorilor de ataşaţii FBI din România, Cehia, Ungaria, Marea Britanie şi Canada. "Guvernul SUA mulţumeşte partenerilor săi din România, Cehia, Ungaria, Marea Britanie, Canada şi Germania pentru strânsa colaborare pe parcursul întregii investigaţii", se arată în comunicat.

"Popescu şi complicii săi au fost maeştii magicieni, dar nu pot evada din realitate. Cu ajutorul autorităţilor poliţieneşti interne şi din străinătate îi vom aduce în faţa justiţiei", a declarat Gerge Venizelos, director adjunct al FBI.

De asemenea, şi Mythili Raman, procuror general adjunct a precizat că "fiecare membru al organizaţiei infracţionale va fi găsit şi prins, indiferent unde s-ar ascunde".

La 5 decembrie 2012, şase cetăţeni români au fost arestaţi în cadrul desfiinţării unei reţele de fraude pe Internet în valoare de peste trei milioane de dolari furaţi de la utilizatorii unor site-uri americane, potrivit Ministerului de Justiţie american, citat de AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici