FBI: Oraşele americane ar putea fi ţinta unor atentate similare celor din Bombay

Directorul poliţiei federale americane (FBI), Robert Mueller, a declarat luni că, după atentatele din Bombay soldate cu 172 de morţi la sfârşitul lui noiembrie, oraşele americane ar putea fi ţinta unor atacuri de acelaşi tip.

12 afișări
Imaginea articolului FBI: Oraşele americane ar putea fi ţinta unor atentate similare celor din Bombay

FBI: Oraşele americane ar putea fi ţinta unor atentate similare celor din Bombay (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Câte oraşe din lume ar putea fi ţinta unor astfel de atentate? Câte oraşe, aici, în Statele Unite?", s-a întrebat Mueller, care deţine această funcţie din 9 septembrie 2001, într-o conferinţă de presă despre combaterea terorismului la Consiliul pentru relaţii internaţionale din Washington.

El a citat în acest sens Seattle (statul Washington, nord-vest), San Diego (California, sud-vesT), Miami (Florida, sud-est) şi New York (nord-est).

"Aceste atentate ne amintesc de faptul că aceşti terorişti, cu un amplu program şi bani puţini, pot utiliza arme rudimentare pentru a-şi optimiza impactul", a adăugat Mueller.

În opinia sa, Statele Unite sunt în continuare sub ameninţarea al-Qaida, însă "trebuie să se concentreze pe grupări teroriste mai puţin cunoscute", precum şi pe terorişti din interiorul frontierelor americane.

Mai ales după atacurile de la 11 septembrie din Statele Unite, "am aflat despre existenţa unor tineri provenind din comunităţi radicalizate şi recrutaţi pentru a merge în Afganistan, Irak, Yemen sau Somalia", a explicat el.

"Un bărbat din Minneapolis a devenit ceea ce credem că este primul cetăţean american care a comis un atentat sinucigaş" în Somalia, în octombrie, a detaliat directorul FBI, precizând că tânărul fusese "radicalizat în oraşul său natal, în Minnesota" (nord).

Citeşte şi:

Ultimul bilanţ al atacurilor din Bombay - 188 de morţi

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici