Ferenc Gyurcsany, reales lider al Partidului Socialist din Ungaria

Partidul Socialist, aflat la guvernare în Ungaria, l-a reales pe premierul Ferenc Gyurcsany drept preşedinte al formaţiunii, la congresul său de sâmbătă.

20 afișări
Imaginea articolului Ferenc Gyurcsany, reales lider al Partidului Socialist din Ungaria

Premierul ungar va demisiona (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gyurcsany a primit 508 voturi.

Anterior, el anunţase că vrea să demisioneze din funcţia de premier

Premierul ungar a anunţat că va demisiona din funcţie pentru a permite formarea unui nou Guvern, într-un discurs la congresul Partidului Socialist MSZP.

"Propun formarea unui nou Guvern cu un nou şef al Guvernului", a declarat Gyurcsany, fără a menţiona un potenţial succesor. "Cer congresului că permită liderului partidului, consiliului de administraţie şi şefului grupului parlamentar să pregătească desemnarea unui nou premier", a adăugat el.

"M-am înşelat în privinţa forţelor şi şanselor noastre. Şi într-un moment important nu am reuşit să îmi exprim clar ideile. În consecinţă, credibilitatea mea a fost afectată în mod semnificativ", a subliniat Gyurcsany.

Premierul a lansat un plan de reforme pentru consolidarea economiei ungare şi susţinerea monedei naţionale.

Ungaria este una dintre cele mai grav afectate ţări din estul Europei pe fondul crizei economice internaţionale, şi a fost nevoită să apeleze la instituţii financiare mondiale pentru a obţine un ajutor de 20 de miliarde de euro.

Gyurcsany a precizat că reformele din domeniul educaţiei, sănătăţii şi siguranţei sociale trebuie continuate. "Sunt obstacolul pentru schimbare, deci elimin acest obstacol acum", a declarat el.

Premierul, aflat la conducerea unui Guvern minoritar, a declarat că vrea să informeze Parlamentul în legătură cu decizia sa luni, şi a propus desemnarea noului premier în cadrul unui congres extraordinar al MSZP în decurs de 15 zile.

Ferenc Gyurcsany, în vârstă de 47 de ani, deţine funcţia de premier de la 29 septembrie 2004.

Liderul socialiştilor europeni: Gyurcsany nu trebuie acuzat pentru criza actuală

Poul Nyrup Rasmussen, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), a declarat sâmbătă că nimeni nu îl poate considera responsabil de criza actuală pe premierul ungar Ferenc Gyurcsany.

Rasmussen, care a făcut această declaraţie ca reacţie la propunerea lui Gyurcsany privind formarea unui nou guvern condus de un nou premier, a precizat că "Gyurcsany a depus toate eforturile şi a acţionat corect, în interesul Ungariei".

Rasmussen a declarat că respectă decizia lui Gyurcsany şi a cerut Partidului Socialist ungar, membru PES, să dea dovadă de unitate, astfel încât "Ungaria să depăşească această perioadă dificilă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici