Filipine acuză China de hărţuiri în Marea Chinei de Sud

Autorităţile filipineze l-au convocat pe ambasadorul Chinei la Manila pentru a protesta faţă de "hărţuirile repetate” din Marea Chinei de Sud, în contextul în care tensiunile privind această cale navigabilă strategică sunt departe de a fi soluţionate.

104 afișări
Imaginea articolului Filipine acuză China de hărţuiri în Marea Chinei de Sud

Filipine acuză China de hărţuiri în Marea Chinei de Sud

Ministerul de Externe al Filipinelor a informat marţi că l-a convocat pe ambasadorul Chinei la Manila pentru a protesta faţă de "hărţuirile" din Marea Chinei de Sud din weekend, în contextul în care tensiunile geopolitice de lungă durată continuă privind această cale navigabilă strategică, scrie Reuters.

Manila a cerut Chinei să ordone navelor sale să renunţe la ceea ce consideră că sunt acţiuni ilegale şi manevre periculoase împotriva navelor filipineze şi să înceteze să mai intervină în activităţile legitime ale Filipinelor, a precizat ministerul într-o declaraţie.

Subsecretarul de stat pentru afaceri externe Ma. Theresa Lazaro a transmis protestul faţă de manevrele chinezeşti care au dus la o coliziune şi faţă de folosirea tunurilor de apă împotriva navelor filipineze care trimiteau provizii trupelor staţionate pe o navă de război de la Second Thomas Shoal.

"Acţiunile navelor chineze în zona economică exclusivă a Filipinelor sunt ilegale şi încalcă libertatea de navigaţie", a arătat ministerul. De asemenea, acesta a protestat şi faţă de utilizarea de către China a tunurilor de apă împotriva a trei nave ale Biroului de pescuit care intenţionau să ducă petrol şi alimente pescarilor de lângă ţărmul Scarborough.

Statele Unite şi Marea Britanie şi-au exprimat sprijinul pentru Filipine şi au condamnat acţiunile Chinei, care revendică suveranitatea asupra celei mai mari părţi a Mării Chinei de Sud, un canal de comerţ naval extrem de important, care înseamnă ca şi cifră medie anuală peste 3 trilioane de dolari. În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a declarat că pretenţiile Chinei nu au un temei juridic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici