Filipinele se pregătesc pentru sosirea taifunului Haiyan

Partea centrală a arhipelagului Filipine, afectată deja de un cutremur soldat cu 200 de morţi la jumătatea lui octombrie, se pregătea joi de sosirea unui taifun violent, Haiyan, care urmează să atingă uscatul vineri.

321 afișări
Imaginea articolului Filipinele se pregătesc pentru sosirea taifunului Haiyan

Filipinele se pregătesc pentru sosirea taifunului Haiyan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit autorităţilor, care organizau evacuări ale populaţiei, rafalele de vânt pot depăşi 300 de kilometri pe oră şi să cauzeze pagube grave în centrul şi sudul arhipelagului.

"Este un taifun foarte periculos. Oficialii locali ştiu care sunt zonele cele mai vulnerabile şi au cerut ca acestea să fie evacuate", a declarat pentru AFP Glaiza Escullar, de la Agenţia naţională filipineză de meteorologie.

În plus, în calea taifunului aproape că nu există deloc munţi, care i-ar fi atenuat forţa rapid, a adăugat meteorologul.

Haiyan, care se află în Pacific, prezenta joi dimineaţa o viteză a rafalelor de vânt de 278 de kilometri pe oră, cu intensificări de până la 333 de kilometri pe oră, potrivit Centrului comun de supraveghere a taifunurilor şi Marinei americane.

Filipinele sunt traversate anual de aproximativ 20 de furtuni importante sau taifunuri, în general în perioada iunie-octombrie. În cazul în care Haiyan nu slăbeşte în intensitate înainte să atingă arhipelagul, el va fi cel mai violent taifun din acest an. Pentru moment, furtuna se intensifică, potrivit Agenţiei meteo.

Haiyan, al cărui front depăşeşte 600 de kilometri, ar urma să lovească zonele afectate de un cutremur la jumătatea lui octombrie, care a ucis 200 de persoane, în partea centrală a arhipelagului filipinez.

Aproximativ 5.000 de persoane, ale căror locuinţe au fost distruse, se adăpostesc în continuare în corturi.

"Guvernul provicniei a ordonat reprezentanţilor săi locali să se asigure că aceste persoane care locuiesc în corturi în zone vulnerabile la inundaţii să fie evacuate", a declarat pentru AFP administratorul provinciei Bohol Alfonso Damalerio.

Evacuări au fost dispuse totodată în zonele cele mai joase ale Insulei Mindanao (sud).

Se preconizează că Haiyan va atinge Insula Samar, la aproximativ 600 kilometri sud-est de Manila, vineri dimineaţa, la ora 1.00 GMT (3.00, ora României). Destinaţii turistice precum Boracay şi Bohol se află pe traiectoria furtunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici