Filipinezii cumpără cărţi pentru a păstra informaţii adevărate despre regimul Marcos

Filipinezii care locuiesc în străinătate se înghesuie să cumpere cărţi despre dictatorul filipinez Ferdinand E. Marcos, nu doar pentru a citi despre istorie, ci şi pentru a păstra adevărul despre perioada în care acesta a fost la putere, potrivit CNN.

300 afișări
Imaginea articolului Filipinezii cumpără cărţi pentru a păstra informaţii adevărate despre regimul Marcos

Filipinezii cumpără cărţi pentru a păstra informaţii adevărate despre regimul Marcos

Graba de a cumpăra cărţi care documentează cei 21 de ani de conducere a lui Marcos vine în contextul în care fiul său, Ferdinand Marcos Jr. îşi preia funcţia de preşedinte după o victorie electorală zdrobitoare în luna mai.

Marcos Jr. nu a recunoscut niciodată în mod public şi nu şi-a prezentat scuze pentru încălcările drepturilor omului şi corupţia care, potrivit istoricilor, au avut loc sub conducerea tatălui său. Şi există temeri că, fiind la putere, va încerca să rescrie istoria.

Jurnalista Raissa Robles, autoarea cărţii „Marcos Martial Law: Never Again", a declarat că după victoria lui Marcos Jr. a primit e-mailuri de la cititori din întreaga lume cu solicitări de a retipări cartea.

„Preţul cărţii aproape că se dublase şi totuşi oamenii cumpărau cartea pe loturi. Nu cumpărau doar una sau două. Cumpărau câte cinci sau zece odată", a spus Robles.

Principalul motiv de îngrijorare a venit din partea preşedintelui însuşi. În 2020, când Marcos Jr. se pregătea să candideze, acesta şi-a exprimat clar dorinţa de a revizui manualele care documentau regimul corupt şi brutal al tatălui său.

„Cerem acest lucru de ani de zile", a declarat Marco Jr. într-un discurs găzduit de Clubul Naţional de Presă, în timp ce i-a acuzat pe cei aflaţi la putere că „îi învaţă pe copii minciuni".

Grupurile pentru drepturile omului spun că în timpul regimului Marcos, din 1965 până în 1986, zeci de mii de persoane au fost încarcerate, torturate sau ucise pentru critici la adresa guvernului. Marcos Sr., care a murit în exil în 1989, şi soţia sa, Imelda, în vârstă de 93 de ani, au fost, de asemenea, găsiţi vinovaţi de corupţie pe scară largă, inclusiv de furtul a aproximativ 10 miliarde de dolari din banii publici.

Familia a negat în repetate rânduri că a folosit fonduri de stat în scopuri personale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici