Filmul evenimentelor din Franţa, începând cu atacul de la Charlie Hebdo

Franţa este afectată de o serie de atacuri, începând de miercuri, când a fost comis la Paris un atac armat la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, cel mai sângeros din ţară în ultima jumătate de secol, relatează AFP care prezintă filmul evenimentelor.

3684 afișări
Imaginea articolului Filmul evenimentelor din Franţa, începând cu atacul de la Charlie Hebdo

Filmul evenimentelor din Franţa, începând cu atacul de la Charlie Hebdo

ATENTATUL

Miercuri, către ora locală 11.30 (12.30, ora României), doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru, cu cagule pe faţă şi înarmaţi cu arme automate, deschid focul la sediul Charlie Hebdo din Paris, în plină şedinţă de redacţie, strigând "Allah Akbar!". Ei omoară 12 persoane, după care fug cu o maşină către nord-estul Parisului, schimbând vehiculul cu altul luat unui automobilist.

Preşedintele François Hollande se duce la scena atentatului şi lansează un apel la "unitate naţională". O zi de doliu naţional este anunţată pentru joi.

Poliţia îi caută pe Chérif (32 de ani) şi Saïd Kouachi (34 de ani), născuţi la Paris, fiii unui cuplu algerian. Primul este un jihadist condamnat în 2008.

Reacţiile se multiplică în lume. Sloganul "je suis Charlie" se răspândeşte pe reţelele de socializare şi pe străzi. Miercuri seara, peste 100.000 de persoane manifestează în Franţa, iar alte mitinguri au loc în mai multe oraşe europene, dar şi la New York, Washington şi în Canada.

URMĂRIREA

Joi dimineaţa o poliţistă municipală este omorâtă, iar un agent municipal este grav rănit la Montrouge, în apropiere de Paris, într-un atac armat al cărui autor fuge.

Fraţii Kouachi sunt recunoscuţi joi dimineaţa de administratorul unei benzinării, pe care l-au agresat, în apropiere de Villers-Cotterêt, la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Paris.

Jandarmi şi poliţişti efectuează căutări în regiune, dar cei doi rămân de negăsit.

Publicaţiile sunt în doliu, persoane anonime depun flori, creioane, lumânări sau mesaje la sediul Charlie Hebdo. Joi la prânz Franţa păstrează un moment de reculegere. Este tras clopotul de la Notre-Dame de Paris. Luminile Turnului Eiffel sunt stinse, timp de câteva momente, la ora locală 20.00 (21.00, ora României).

Cei doi bărbaţi sunt catalogaţi drept "eroi jihadişti" de către postul de radio al organizaţiei Statul islamic (SI).

Ei se află de ani de zile pe lista neagră americană cu terorişti, iar Saïd Kouachi s-a antrenat în Yemen în mânuirea armelor, în 2011, potrivit unor oficiali americani.

Vineri, urmărirea este reluată şi izbucneşte un atac armat la un baraj, între poliţişti şi fraţii Kouachi, recunoscuţi de către o automobilistă căreia i-au furat maşina.

Fugarii, puternic înarmaţi, se baricadează împreună cu o persoană pe care o iau ostatică într-o tipografie din Dammartin-en-Goële, la aproximativ 20 de kilometri de Aeroportul Internaţional Roissy, al cărui program este modificat.

Satul este încercuit de către forţele de ordine, susţinute de trei elicoptere. Mai multe şcoli sunt evacuate.

Preşedintele François Hollande îşi reiterează apelul la "unitate naţională" şi-i îndeamnă pe "toţi cetăţenii" să manifesteze duminică în memoria victimelor.

Suspectul de la Montrouge este identificat, iar mai multe surse din cadrul poliţiei afirmă că s-a stabilit o "legătură" între acest suspect şi fraţii Kouachi.

În această zi de rugăciune pentru musulmani, moscheile din Franţa sunt îndemnate să aducă un omagiu victimelor atentatului.

Către ora locală 13 (14.00, ora României), două persoane sunt ucise într-un atac armat la porţile Parisului, iar mai multe persoane sunt luate ostatice într-un magazin cu specific evreiesc. Atacatorul de la Montrouge este suspectat că este implicat, potrivit unor surse din poliţie.

DEZNODĂMANTUL

Forţele de elită franceze lansează simultan asaltul, vineri, şi-i ucid atât pe cei doi jihadişti acuzaţi de masacrul de la Charlie Hebdo, cât şi pe autorul luării de ostatici soldate cu morţi într-un magazin evreiesc de la Paris.

Acest deznodământ pune capăt celor trei zile urmărire, după atacul de la Charlie Hebdo, care a provocat o undă de şoc în întreaga lume.

Cu puţin înainte de ora 16.00 GMT (18.00, ora României), unităţi de elită din cadrul Jandarmeriei i-au împuşcat pe Saïd şi Chérif Kouachi, care ieşeau din tipografia în care s-au baricadat împreună cu un ostatic. Un membru al forţelor de ordine a fost rănit în operaţiune, potrivit unor surse din domeniul securităţii.

În schimb ostaticul a fost eliberat teafăr.

În paralel, un asalt a avut loc la supermarketul evreiesc din estul Parisului, unde un bărbat a luat mai multe persoane ostatice.

Cadavrele a cinci persoane, inclusiv al presupusului autor al luării de ostatici, Amedy Coulibaly, au fost găsite în supermarketul evreiesc după asalt, potrivit unor surse din cadrul poliţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici