Financial Times: Decizia Spaniei de restricţionare a accesului lucrătorilor români, o premieră în cadrul UE

Decizia Spaniei de a introduce restricţii temporare pe piaţa muncii pentru români este o premieră în cadrul Uniunii Europene, comentează Financial Times, în ediţia electronică de joi.

342 afișări

Comisia Europeana (CE) a adoptat, joi, decizia prin care aprobă solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012.

Rata şomajului a fost de 21 de procente în iunie în Spania, fiind cea mai mare înregistrată vreodată într-o ţară din zona euro de la introducerea monedei unice, în 1999. Şomajul în rândul tinerilor se ridică la 45 de procente, potrivit departamentului de statistică al UE.

"Această (decizie) trimite un mesaj politic clar electoratului", a declarat Sergio Carrera, de la Centrul pentru Studii de Politică Europeană, cu sediul la Bruxelles.

"Problemele de pe piaţa muncii din Spania sunt cauzate de probleme structurale şi instituţionale, nu de muncitorii români", a precizat el.

Datele UE arată că numărul românilor care s-au mutat în Spania a crescut rapid în ultimii ani, ajungând la 823.000 la începutul lui 2010. Românii, dintre care majoritatea lucrau în construcţii înainte de criza economică din 2008, sunt în prezent mai numeroşi decât marocanii, ecuadorienii şi britanicii din Spania.

Potrivit normelor europene, imigranţii români sunt eligibili pentru ajutorul de şomaj ca toţi ceilalţi cetăţeni ai UE, inclusiv spanioli.

Ultimele date arată că 30 la sută dintre românii care trăiesc în Spania sunt şomeri, comparativ cu 11 la sută înainte de criză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici