Finlanda va ancheta ameninţări ruse la adresa unei expediţii ştiinţifice în Marea Baltică

Ameninţări ruse la adresa unei expediţii ştiinţifice finlandezo-suedeze în Marea Baltică vor face obiectul unei anchete, a anunţat duminică premierul finlandez Alexander Stubb.

892 afișări
Imaginea articolului Finlanda va ancheta ameninţări ruse la adresa unei expediţii ştiinţifice în Marea Baltică

Finlanda va ancheta ameninţări ruse la adresa unei expediţii ştiinţifice în Marea Baltică (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Forţele armate anchetează cazuri ca acesta", a declarat el într-un interviu pentru postul public de radio Yle.

În august şi septembrie, flota rusă a ameninţat în două rânduri o expediţie ştiinţifică finlandezo-suedeză care efectua prelevări în Marea Baltică.

Şeful Guvernului finlandez a catalogat aceste incidente drept "dezagreabile".

Nava şi echipajul sunt finlandeze, iar cercetătorii suedezi.

"Situaţia securităţii evoluează şi se deteriorează. Rusia îşi sporeşte activitatea şi îşi ia libertăţi în regiunea Mării Baltice", a constatat ministrul suedez al Apărării Peter Hultqvist, contactat de ediţia online a cotidianului Expressen.

În august şi septembrie, spaţiile aeriene ale Finlandei şi Suediei au fost încălcate în mai multe rânduri de aviaţia rusă.

Nealiniate militar, Suedia şi Finalanda intenţionează să semneze un pact de consolidare a colaborării lor cu NATO. Acesta le poate permite să ceară un ajutor Alianţei Nord-Atlantice în caz de urgenţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici