Finlanda vrea să le dea tuturor cetăţenilor 800 de euro pe lună, ca venit minim garantat

Finlanda vrea să înlocuiască toate ajutoarele sociale cu un venit minim garantat de 800 de euro pe lună, neimpozabil, care să fie plătit tututor cetăţenilor indiferent de veniturile acestora, scopul măsurii fiind de a încuraja oamenii fără locuri de muncă să accepte şi slujbe temporare.

11792 afișări
Imaginea articolului Finlanda vrea să le dea tuturor cetăţenilor 800 de euro pe lună, ca venit minim garantat

Finlanda vrea să le dea tuturor cetăţenilor 800 de euro pe lună, ca venit minim garantat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Şomajul din Finlanda se află la un nivel record, iar venitul minim ar avea rolul să încurajeze mai mulţi oameni să muncească, consideră Instituţia Finlandeză pentru Asigurări Sociale (Kela), autoarea propunerii, relatează publicaţia The Telegraph.

În prezent, mulţi şomeri ar câştiga mai puţin dacă ar accepta slujbe temporare, pentru că ar pierde ajutoarele sociale generoase.

Peste 10% dintre finlandezii apţi de muncă sunt în prezent şomeri, iar procentul creşte la 22,7% în cazul tinerilor.

Potrivit unui sondaj comandat de Kela, aproape 69% dintre finlandezi sprijină ideea unui venit naţional minim.

Criticii proiectului avertizează că venitul minim ar descuraja oamenii să muncească şi ar conduce la creşterea şomajului.

Susţinătorii măsurii dau ca exemplu alte cazuri în care venitul minim garantat a avut efecte benefice, cum este cel al oraşului canadian Dauphin, din anii 1970.

”Pentru mine, venitul minim înseamnă simplificarea sistemului de asigurări sociale”, a declarat premierul finlandez Juha Sipila.

Venitul minim garantat va costa Finlanda circa 46,7 miliarde de euro pe an, dacă va fi implementat integral.

Kela urmează să propună oficial proiectul în noiembrie 2016.

Autorităţile oraşul olandez Utrecht intenţionează la rândul lor să introducă un venit minim, dar numai pentru beneficiarii de ajutoare sociale. De luna viitoare, peste 250 de şomeri din oraş vor primi lunar o sumă de bani, iar efectele măsurii vor fi monitorizate, pentru a evalua impactul asupra pieţei muncii.

Şi în Elveţia este analizată introducerea unui venit minim garantat la nivel naţional. În septembrie, Parlamentul a votat, cu o largă majoritate, o moţiune care cere populaţiei să respingă Iniţiativa Populară pentru un Venit Minim Necondiţionat. Cu toate acestea, 49% din populaţie ar vota în favoarea măsurii, la un referendum programat în 2016, potrivit unui sondaj de opinie recent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici