Firma Blackwater, acuzată că a angajat mercenari străini, inclusiv din România

Noi acuzaţii la adresa Blackwater susţin că firma privată de securitate ar fi angajat mercenari din mai multe ţări, inclusiv din România, conform procesului care se desfăşoară în Statele Unite pentru presupuse abuzuri comise în Irak, informează agenţia Inter Press Service, în ediţia electronică.

1372 afișări
Imaginea articolului Firma Blackwater, acuzată că a angajat mercenari străini, inclusiv din România

Firma Blackwater, acuzată că a angajat mercenari străini, inclusiv din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform noilor plângeri, controversata firmă de securitate Blackwater este acuzată de crime, distrugere de dovezi audio şi video, distribuire de substanţe interzise, evaziune fiscală, folosirea copiilor în activităţi de prostituţie şi trafic de armament.

Noile acuzaţii au fost formulate în cadrul unui proces intentat de civili irakieni răniţi sau de rude ale irakienilor ucişi când agenţi ai Blackwater au deschis focul la Bagdad în septembrie 2007. Acuzaţiile au fost adăugate procesului civil care se desfăşoară la un tribunal federal din Virginia, fostul director al Blackwater Erik Prince fiind acuzat de conducerea unei companii implicate în activităţi infracţionale.

"Blackwater a creat şi a alimentat o cultură a ilegalităţii în rândul angajaţilor, încurajându-i să acţioneze în interesul financiar al companiei, cu preţul pierderii de vieţi omeneşti nevinovate", subliniază avocaţii acuzării, care solicită măsuri punitive şi daune.

Blackwater, care în urma numeroaselor acuzaţii şi-a schimbat numele în Xe, opera în Irak în virtutea unui contract cu Departamentul de Stat american, având misiunea protejării funcţionarilor şi oficialilor americani. În decembrie 2008, inspectorul general al Departamentului de Stat a avertizat că Blackwater ar putea să nu mai primească licenţă din partea Guvernului irakian, lucru care s-a şi întâmplat în 2009. Compania de securitate continuă să aibă activităţi în Afganistan şi în alte ţări.

"În afara faptului că a angajat persoane ce folosesc steroizi şi alte substanţe care afectează raţiunea, Blackwater a angajat ca mercenari foşti militari implicaţi în abuzuri comise în Chile", afirmă avocaţii acuzării.

Potrivit actului de acuzare, "Xe-Blackwater a angajat mercenari din Filipine, Chile, Nepal, Columbia, Ecuador, El Salvador, Honduras, Panama, Peru, Bulgaria, Polonia, România, Iordania şi poate Africa de Sud".

"Blackwater a angajat cetăţeni străini ignorând faptul că legile ţărilor din care provin aceştia le interzic să lucreze ca mercenari", se arată în actul de acuzare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici