Fiul lui Osama ben Laden întrerupe postul Ramadanului pentru a comemora atentatele din 2001

Fiul lui Osama ben Laden, Omar, a întrerupt postul Ramadanului pentru a "celebra pacea", joi, 11 septembrie, ziua aniversară a atentatelor din 2001, revendicate de tatăl său.

33 afișări
Imaginea articolului Fiul lui Osama ben Laden întrerupe postul Ramadanului pentru a comemora atentatele din 2001

Fiul lui Osama ben Laden întrerupe postul Ramadanului pentru a comemora atentatele din 2001 (Imagine: Mediafax/AFP)

Imediat după asfinţit, Omar, în vârstă de 27 de ani, şi soţia sa de origine britanică, Zaina, născută Jane, de 52 de ani, au ales această zi pentru a organiza cina de Iftar, care marchează întreruperea postului de Ramadan.

"În această seară, nu vor să spună vorbe mari, ne-am adunat pentru pace", a declarat un prieten al cuplului, Suzanne, jurnaliştilor strânşi într-un cort beduin.

Rugaţi să lase deoparte microfoanele şi camerele de luat vederi, jurnaliştii au asistat la o ceremonie în care Omar, cel de-al patrulea fiu din prima căsătorie şi unul din cei 19 copii ai liderului al-Qaida, a semnat un apel în favoarea "păcii universale".

Locuitor al capitalei egiptene, alături de unchiul său Khaled, Omar susţine că nu a mai primit nici o veste de la tatăl său din anul 2000. La vârsta de 20 de ani, Omar a părăsit o tabără al-Qaida din Afganistan, după şase ani petrecuţi aici, cu binecuvântarea tatălui său, motivând că nu vrea să fie părtaş la uciderea civililor, după cum a explicat în mai multe interviuri.

El a condamnat atentatele de la 11 septembrie şi actele de violenţă, dar a refuzat să îl califice pe tatăl său drept terorist.

Cu o privire fermă, îmbrăcat în roba albă tradiţională şi cu un baston în mână, Omar seamănă izbitor cu tatăl său, singura diferenţă fiind părul prin în coadă sub ghutra în carouri.

Fiul liderului al-Qaida a înfiinţat o crescătorie de cai din rasa pur-sânge arab în localitatea Abousir, situată în apropierea piramidelor, la marginea deşertului.

Khaled, unul din fraţii mai mici ai lui Osama ben Laden, s-a stabilit în urmă cu 27 de ani în apropiere, la circa cinci kilometri de Abousir, fiind, de asemenea, proprietarul unei crescătorii de cai.

Relaţiile dintre cei doi nu sunt însă foarte apropiate, deşi ambii sunt căsătoriţi cu două femei de origine britanică.

Autorităţile britanice au refuzat să îi acorde lui Omar, la începutul anului, permisul de rezidenţă, motivând, potrivit soţiei sale, că prezenţa sa ar reprezenta "o sursă de îngrijorare" pentru Marea Britanie.

În 2007 el s-a căsătorit în Arabia Saudită cu Zaina Alsabah, o britanică divorţată pe numele său iniţial Jane Felix-Browne.

Omair şi Zaina au lansat împreună un proiect, nematerializat până în prezent, de organizare a unei curse de cai pe distanţa de 4.800 de kilometri, de-a lungul Africii de Nord, pentru a promova pacea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici