Fiul Şahului iranian remarcă o paralelă între situaţia actuală şi Revoluţia din 1979

Fiul ultimului Şah al Iranului, Reza Pahlavi, a remarcat, luni, o paralelă între violenţele provocate la Teheran de realegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad şi Revoluţia din 1978-1979, care a determinat plecarea în exil a tatălui său.

256 afișări
Imaginea articolului Fiul Şahului iranian remarcă o paralelă între situaţia actuală şi Revoluţia din 1979

Fiul Şahului iranian remarcă o paralelă între situaţia actuală şi Revoluţia din 1979 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că situaţia pe care o constatăm astăzi în Iran ne reaminteşte de lunile care au dus la instalarea acestui regim", a declarat el pentru postul american de televiziune CNN.

Şapte manifestanţi au fost ucişi şi mai mulţi alţii au fost răniţi, luni, la Teheran, în timpul unei manifestaţii la care au participat câteva sute de mii de adepţi ai lui Mir Hossein Moussavi, candidatul învins de Ahmadinejad în alegerile prezidenţiale.

Fostul prin moştenitor trăieşte în exil în Statele Unite de la înlăturarea regimului Şahului Iranului, la începutul lui 1979, după un an marcat de manifestaţii care au dus la crearea Republicii islamice.

Fiul fostului Şah le-a cerut Statelor Unite să dea dovadă de "solidaritate" faţă de poporul iranian şi a denunţat "frauda" electorală din Iran.

Contactat, duminică, de postul de radio RTL, el a cerut comunităţii internaţionale să susţină un "scenariu de nesupunere civilă" în Iran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici