FOCUS. Un an de război în Ucraina: Pelerinajul liderilor lumii în Kievul lui Zelenski

Se împlineşte un an de când Europa s-a schimbat dramatic, când Rusia a atacat un stat independent. Liderii politici şi-au exprimat susţinerea necondiţionată pentru Ucraina şi pentru preşedintele acestui stat. Ultimul semnal a fost vizita preşedintelui SUA, Joe Biden, la Kiev.

226 afișări
Imaginea articolului FOCUS. Un an de război în Ucraina: Pelerinajul liderilor lumii în Kievul lui Zelenski

Recenta vizită a preşedintelui SUA, Joe Biden, la Kiev a reprezentat cel mai puternic semnal din partea liderilor lumii pentru Volodimir Zelenski şi pentru Ucraina, în războiul izbucnit de Rusia.

„America este alături de voi, iar lumea este alături de voi”, a spus Biden în cadrul unui discurs rostit în timpul vizitei sale surpriză de luni în această ţară.

Preşedintele american spune că „îşi aminteşte foarte bine” de începutul războiului - care va fi marcat vineri - când liderul ucrainean Volodimir Zelenski l-a anunţat de exploziile din Kiev.

„Un an mai târziu, Kievul este în picioare şi Ucraina este în picioare, democraţia este în picioare. Americanii sunt alături de voi şi lumea este alături de voi”, a declarat Biden.

El a adăugat că are "toată încrederea" că Ucraina va învinge Rusia.

De altfel, Ucraina s-a bucurat de susţinerea lumii occidentale în decursul ultimului an.

Mulţi dintre liderii europeni au vizitat Kievul. Preşedinţi, premieri şi lideri politici au fost în zona de război din Ucraina.

Klaus Iohannis a fost în Ucraina pe 16 iunie, alături de Emmanuel Macron, Mario Draghi şi Olaf Scholtz.

Cancelarul Scholz, la rândul său, a asigurat că Germania va sprijini Ucraina „oricât va fi nevoie”, în timp ce preşedintele francez Macron a promis că „Europa va fi alături de Ucraina până la victorie”.

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi ministrul de Externe Bogdan Aurescu au efectuat şi eui, în aprilie 2022, o vizită oficială în Ucraina. Ei au avut întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denis Şmihal, şi preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Ursula von der Leyen şi Roberta Metsola, şefele Comisiei Europene şi Parlamentului European, au vizitat şi ele în mai multe rânduri Kievul.

Von der Leyen a fost ultima oară în Ucraina la începutul lunii februarie. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi o echipă de 15 comisari europeni se află la Kiev, la prima întâlnire comună cu guvernul ucrainean, cu o zi înainte de summitul Uniunea Europeană - Ucraina din capitala ucraineană. La acest eveniment la nivel înalt care evidenţiază sprijinul ferm al UE pentru Ucraina în faţa invaziei Rusiei urmează să discute despre reformele de care are nevoie Ucraina pe drumul său lung către aderarea la blocul celor 27 de membri.

„Mă bucur să mă întorc la Kiev, a patra oară de la invazia Rusiei”, a scris von der Leyen pe Twitter la sosirea cu trenul în capitala ucraineană.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a ajuns, pe 1 aprilie 2022, în Kievul asediat şi a fost primul lider de instituţie UE care vizitează Ucraina aflată în război. Metsola a venit în Ucraina la invitaţia preşedintelui Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanchuc.

„Mă aflu la Kiev pentru a da un mesaj de speranţă”, a scris Metsola, pe Twitter, alături de promisiunea că Uniunea Europeană va ajuta la reconstruirea Ucrainei, după invazia rusească.

Mai mult, la Kiev a avut loc primul summit UE-Ucraina de la începutul agresiunii ruse şi, de asemenea, după ce Consiliul European a acordat Ucrainei statutul de ţară candidată.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, s-au întâlnit la Kiev cu Volodîmîr Zelenski, preşedintele Ucrainei, pentru cel de al 24-lea summit dintre Uniunea Europeană şi Ucraina.

„UE va fi alături de dumneavoastră şi de poporul dumneavoastră mâine şi după aceea, atât timp cât va fi nevoie. Vă vom sta alături pentru a reconstrui o Ucraină modernă şi prosperă, ferm înscrisă pe calea noastră europeană comună”, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici