FOCUS: Vizite oficiale şi reuniuni internaţionale anulate din cauza perturbării traficului aerian

Mai mulţi oficiali au fost nevoiţi să îşi modifice programul pentru începutul acestei săptămâni, în timp ce unele reuniuni au fost anulate din cauza perturbării traficului aerian, în urma erupţiei vulcanice din Islanda.

18 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Vizite oficiale şi reuniuni internaţionale anulate din cauza perturbării traficului aerian

Vizite oficiale şi reuniuni internaţionale anulate din cauza perturbării traficului aerian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, şi-a anulat vizita în Finlanda prevăzută pentru miercuri din cauza norului de cenuşă care paralizează traficul aerian din Europa, a anunţat Ministerul finlandez de Externe.

"Forţele naturii nu erau în favoarea reuniunii. Cred că o reuniune va fi organizată în curând", a declarat ministrul finlandez de Externe, Alexander Stubb, care l-a invitat pe omologul său american.

Clinton urma să efectueze o escală, miercuri, în Finlanda, înainte de a merge la reuniunea de joi a miniştrilor de Externe din cadrul NATO din Estonia.

Totodată, comandantul forţelor NATO şi ISAF în Afganistan, generalul american Stanley McChrystal, şi-a anulat vizita în Germania, a anunţat Ministerul german al Apărării.

Generalul american urma să ajungă duminică seara la Berlin. Iniţial, el şi-a amânat vizita cu 24 de ore din cauza închiderii spaţiului aerian, iar ulterior a anulat-o, a precizat un purtător de cuvânt.

Generalul McChrystal urma să aibă întrevederi cu miniştrii germani al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, şi Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, precum şi cu unii dintre consilierii cancelarului Angela Merkel.

Potrivit presei germane, generalul american urma să ceară Germaniei să contribuie cu mai mulţi militari la ofensivele prevăzute împotriva talibanilor în nordul Afganistanului.

Totodată, din cauza perturbărilor traficului aerian în urma erupţiei vulcanului din Islanda, programul primei vizite oficiale în România a comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a suferit unele modificări. Vizita va avea loc la Bucureşti în perioada 22 - 23 aprilie 2010.

Iniţial, aceasta urma să aibă loc la Sibiu şi Bucureşti, în perioada 21 - 25 aprilie.

Fostul premier britanic, Tony Blair, a rămas blocat în Ierusalim, unde a mers în calitate de reprezentant al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu. El urma să se întoarcă la sfârşitul săptămânii, dar a fost nevoit să îşi modifice planurile.

Totodată, Parlamentul European de la Strasbourg, unde 736 de deputaţi nu au putut ajunge, luni, din cauza haosului din transportul aerian, a decis să îşi menţină sesiunea plenară din această săptămână în format scurt şi fără vot.

Şi lucrările agenţiilor ONU şi ale altor orgnizaţii internaţionale cu sediul la Geneva au avut de suferit din cauza restricţiilor aeriene. Astfel, nouă reuniuni prevăzute pentru această săptămână la Geneva au fost anulate sau amânate, potrivit unor surse concordante, citate de AFP.

O conferinţă între ţările producătoare şi importatoare de cacao, în cadrul căreia urma să se încheie un acord comercial, la sfârşitul săptămânii, a fost amânată pentru iunie, a anunţat Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (CNUCED).

O conferinţă sub egida CNUCED a experţilor contabili, pe tema ameliorării practicilor în urma crizei financiare, prevăzută pentru marţi şi miercuri, a fost, de asemenea, amânată sine die.

Liderii delegaţiilor care negociază tratatul ruso-american de dezarmare START aveau programată, miercuri, o intervenţie în cadrul Conferinţei pe tema dezarmării, la Palatul Naţiunilor, dar aceştia nu s-au putut prezenta, a anunţat serviciul de comunicare al ONU de la Geneva.

Organizaţia mondială a proprietăţii intelectuale (OMPI) a fost nevoită să îşi amâne trei reuniuni ale experţilor. Comisia economică a ONU a anulat cel puţin două reuniuni din această săptămână.

Expertul ONU pentru drepturile omului, apă şi igienă, Catarina de Albuquerque, şi-a anulat o vizită oficială în Slovenia, în timp ce Magdalena Sepulveda, expert independent al ONU pentru drepturile omului şi sărăcie, şi-a amânat sine die vizita prevăzută în Vietnam.

O reuniune a miniştrilor celor opt ţări ale Uniunii Economice Monetare a Africii de Vest (Benin, Burkina Faso, Coasta de Fildeş, Guineea-Bissau, Mali, Niger, Senegal şi Togo), ai celor şase ţări din Comunitatea economică a statelor din Africa Centrală (Camerun, Republica Centrafricană, Congo, Gabon, Guineea Ecuatorială şi Ciad), cei ai insulelor Comore şi Franţei, prevăzută pentru marţi a fost amânată sine die.

O vizită care urma să aibă loc luni în Kosovo, a unei comisii NATO, alcătuită din directorul Comisiei Militare, Giampaolo di Paolo, şi şeful Comandamentului Forţei Aliate Comune din Neapole, Mark Fitzgerald, a fost anulată.

Totodată, căpitanul echipei de Fed Cup a Rusiei, Şamil Tarpişev, nu s-a putut deplasa cu avionul, luni, în SUA pentru a pregăti semifinala competiţiei împotriva formaţiei americane, din cauza norului de cenuşă vulcanică ce perturbă traficul aerian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici