Vezi aici situaţia traficului aerian în Europa

Traficul aerian continua să fie perturbat luni, pentru a cincea zi consecutiv, în cea mai mare parte a continentului european, din cauza deplasării norului de cenuşă eliberat în atmosferă de vulcanul islandez Eyjafjoll, dar mai multe ţări, între care Austria, Norvegia, Marea Britanie sau Turcia, şi-au redeschis spaţiul aerian sau se pregătesc să pună în aplicare această măsură marţi dimineaţă.

221 afișări
Imaginea articolului Vezi aici situaţia traficului aerian în Europa

Vezi aici situaţia traficului aerian în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 30% din aceste zboruri, respectiv între 8.000 şi 9.000 din cele peste 28.000 prevăzute, erau asigurate luni în Europa, a estimat Organizaţia europeană pentru securitatea navigaţiei aeriene (Eurocontrol).

Luni la ora 16.15 GMT (18.15, ora României), situaţia era următoarea:

AUSTRIA: Spaţiul aerian a fost redeschis luni la ora 03.00 GMT (06.00 ora României), reluare parţială a traficului pe aeroporturi.

BELGIA: Spaţiul aerian se va deschide progresiv traficului marţi, începând cu ora 06.00 GMT (09.00 ora României).

BULGARIA: Spaţiul aerian a fost redeschis total luni după-amiază.

CEHIA: Spaţiul aerian va fi redeschis pentru 48 de ore începând de luni, ora 10.00 GMT (13.00, ora României).

DANEMARCA: Spaţiul aerian este redeschis la altitudini de peste 11.000 de metri, începând de luni la ora 08.00 GMT (11.00, ora României). Toate aeroporturile sunt închise până marţi la ora 06.00 GMT (09.00, ora României).

ELVEŢIA: Survolarea teritoriului este autorizată la altitudini peste 6.400 de metri, dar interdicţia de decolare şi aterizare se menţine până marţi la ora 06.00 GMT (09.00, ora României).

EGIPT: Zeci de zboruri au fost anulate luni cu plecare din Egipt, obligând mii de turişti să îşi prelungească sejurul.

ESTONIA: A autorizat, începând cu ora 09.00 GMT (12.00 ora României) survolul teritoriului său la o altitudine de peste 6,5 kilometri. Aeroportul din Tallinn rămâne închis.

FINLANDA: Aeroporturile Helsinki-Vantaa şi Turku se vor închide din nou luni la ora 17.00 GMT (20.00 ora României), după ce fuseseră deschise temporar. Tampere rămâne deschis până la ora 21.00 GMY (24.00 ora României).

FRANŢA: Guvernul a anunţat înfiinţarea unor "coridoare aeriene" între Paris şi aeroporturile din sudul ţării, începând de marţi, ora 06.00 GMT (09.00 ora României). Aeroporturile din nordul liniei Nantes-Nisa vor fi parţial redeschise.

GERMANIA: Închiderea spaţiului aerian a fost prelungită până marţi, la ora 00.00 GMT (03.00, ora României). Compania Lufthansa va repatria 15.000 de pasageri în Germania, profitând de o autorizaţie obţinută luni pentru 50 de avioane de lung curier, în timp ce un avion Air Berlin a putut deja să aterizeze în ţară.

IRLANDA: Spaţiul aerian este închis până luni la ora 12.00 GMT (15.00, ora României).

ISLANDA: Aeroporturile rămân deschise.

ITALIA: Spaţiul aerian din nord este închis până marţi la ora 06.00 GMT (09.00, ora României). El a fost redeschis pentru scurt timp luni, între orele 05.00-07.00 GMT (08.00-10.00, orele României).

LITUANIA: Spaţiul aerian a fost redeschis începând de duminică.

LETONIA: Spaţiul aerian rămâne închis până luni, ora 15.00 GMT (18.00 ora României).

MAREA BRITANIE: Spaţiul aerian va fi redeschis progresiv începând de marţi, cu Scoţia, la ora 06.00 GMT (09.00 ora României), apoi Anglia şi Ţara Galilor dacă vor permite condiţiile.

NORVEGIA: Spaţiul aerian a fost redeschis duminică seară aproape în totalitate, iar aeroporturile principale, inclusiv cel de la Oslo, au început să îşi reia activităţile. Norvegia a fost prima ţară care a început să îşi închidă spaţiul aerian miercuri.

OLANDA: Spaţiul aerian a fost închis cel puţin până luni la ora 12.00 GMT (15.00, ora României). Compania aeriană KLM a anunţat că a permis decolarea, luni la ora 08.45 GMT (11.45 ora României), a unui zbor necomercial Amsterdam-Schiphol cu destinaţia Paris-Charles-de-Gaulle, având la bord doar piloţii. Trei avioane cu pasageri vor decola luni seara.

POLONIA: Trei dintre cele patru aeroporturi redeschise luni dimineaţa au fost închise din nou. Survolarea teritoriului polonez rămâne autorizată la o altitudine de peste 6.400 de metri.

ROMÂNIA: Spaţiul aerian va fi redeschis marţi. Zece aeroporturi, printre care cele din Bucureşti, au fost deschise luni începând cu ora 12.00 GMT (15.00, ora României).

RUSIA: Spaţiul aerian este deschis.

SERBIA/ MUNTENEGRU/ BOSNIA/ CROAŢIA: Spaţiile aeriene ale Serbiei, Muntenegrului şi Croaţiei au fost redeschise.

SLOVACIA: Spaţiul aerian a fost redeschis luni, la ora 12.38 GMT (15.38 ora României) pentru 12 ore.

SLOVENIA: Spaţiul aerian a fost redeschis provizoriu luni, începând cu ora locală 04.00 GMT (07.00, ora României).

SPANIA: Toate aeroporturile erau deschise luni dimineaţă. Şaptesprezece dintre ele, în nord şi est, au fost închise temporar duminică. Cel de la Madrid-Barajas nu a fost niciodată închis. Guvernul a propus aeroporturile sale ca platformă pentru a permite pasagerilor blocaţi să aterizeze pe continentul european şi este pregătit să faciliteze tranzitul a 70.000 de persoane spre Marea Britanie.

SUEDIA: Spaţiul aerian a fost redeschis duminică, la nord de paralela 62 şi la nord de Soderhamn, reprezentând spaţiul aerian deasupra a peste jumătate din teritoriul ţării. Aeroportul Arlanda din Stockholm a fost redeschis luni, începând cu ora 06.00 GMT (09.00, ora României), pentru zborurile de la nord şi vest de capitală. Zborurile dinspre şi spre Statele Unite au fost de asemenea reluate la Arlanda. Singurul mare aeroport suedez care rămâne închis este cel de la Malmo.

TURCIA: Ultimele restricţii au fost ridicate luni.

UCRAINA: Spaţiul aerian al Ucrainei este deschis de luni dimineaţă.

UNGARIA: Spaţiul aerian a fost redeschis luni la ora 10.00 GMT (13.00, ora României).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici