Fondatorul firmei Blackwater, acuzat că a ucis foşti salariaţi

Doi foşti salariaţi ai Blackwater Worldwide îl acuză pe fostul preşedinte al companiei americane de securitate, Erik Prince, de crime, inclusiv de uciderea unor foşti angajaţi, şi de alte infracţiuni grave în legătură cu operaţiunile din Irak, relatează Examiner, în ediţia electronică.

48 afișări
Imaginea articolului Fondatorul firmei Blackwater, acuzat că a ucis foşti salariaţi

Fondatorul firmei Blackwater, Erik Prince (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acuzaţiile, formulate atât la adresa companiei, dar şi a fondatorului acesteia, şi depuse la un tribunal din Virginia luni, includ crime, trafic cu arme şi uciderea intenţionată a unor civili în Irak. Prince este acuzat de cei doi de uciderea unor foşti salariaţi care colaborau cu anchetatori guvernamentali.

Un fost salariat al companiei, care a muncit în cadrul Blackwater timp de patru ani, a depus mărturie în acest sens, pe baza unor informaţii oferite de foşti colegi. "Se pare că Prince şi angajaţii săi au ucis una sau mai multe persoane care au furnizat informaţii sau intenţionau să furnizeze informaţii autorităţilor federale în legătură cu aceste practici criminale", a declarat acesta. El a afirmat, de asemenea, că Prince se considera "un cruciat creştin a cărui sarcină era eliminarea musulmanilor şi islamului din lume" şi că societăţile sale "încurajau şi recompensau distrugerea vieţilor irakienilor".

Angajaţi ai companiei Blackwater

Cei doi foşti salariaţi susţin, totodată, că Erik Prince, dar şi alţi directori, ar fi distrus înregistrări video, e-mail-uri şi documente incriminante şi că şi-ar fi disimulat comportamentul în faţa oficialilor guvernamentali. Aceste depoziţii fac parte dintr-un proces intentat companiei Blackwater de 60 de civili irakieni, în cinci cazuri separate, încredinţate unui judecător din Virginia de Nord.

Până în prezent, împotriva lui Prince nu au fost formulate oficial acuzaţii de crimă. Acesta este acuzat, însă, de trafic de arme, introduse ilegal în Irak cu ajutorul flotei sale aeriene private, folosită în cadrul operaţiunilor din această ţară. Blackwater este una dintre cele mai cunoscute companii private de securitate contractate de Pentagon şi de Departamentul de Stat al SUA pentru a oferi servicii de securitate convoaielor militare şi pentru asigurarea pazei şi securităţii diplomaţilor americani în Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici